Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Balıkesir Sındırgı’da 11 Ağustos’ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul için kritik uyarılarda bulundu. Görür, “İstanbul’da deprem bitti” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, kentte 7’nin üzerinde bir deprem yaşanmasının kesin olduğunu söyledi.

Türkiye, Karabağ'da Lisansüstü Bölümler Açacak
Türkiye, Karabağ'da Lisansüstü Bölümler Açacak
İçeriği Görüntüle

“Deprem hazırlıkları devlet politikası olmalı”
Habertürk’te katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Görür, deprem hazırlıklarının devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Depreme dirençli yerleşim alanları inşa etmenin zorunluluk olduğuna dikkat çeken Görür, Rusya’da yaşanan 8,8 büyüklüğündeki depremde dayanıklı yapılar sayesinde hiçbir evin yıkılmadığını, buna karşılık Balıkesir’deki 6,1’lik depremde binaların ağır hasar almasının Türkiye’deki eksiklikleri ortaya koyduğunu belirtti.

“Depremin günü ve saati bilinemez”
Depremin zamanı ve büyüklüğünün bilimsel olarak önceden tahmin edilemeyeceğini ifade eden Görür, bilimsel veriler ışığında sadece yeri ve olası büyüklüğü hakkında öngörüde bulunulabileceğini hatırlattı. Bu nedenle can ve mal güvenliğini sağlayacak önlemlerin vakit kaybetmeden alınması gerektiğini söyledi.

“İstanbul daha tehlikeli hale geldi”
Olası İstanbul depremi hakkında da konuşan Görür, 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin Kumburgaz Fayı’nın yalnızca küçük bir bölümünü kırdığını, büyük kısmının ise hala risk taşıdığını belirtti. Adalar Fayı’nın da devreye girmesiyle riskin arttığını söyleyen Görür, şu ifadeleri kullandı:
“‘İstanbul’da deprem bitti’ sözleri halkı yanılttı, bu da bir gevşemeye neden oldu. Oysa İstanbul daha tehlikeli hale geldi. Bu fayların kırılmasıyla birlikte 7’nin üzerinde bir deprem olacağı kesin.”