Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapılandırma düzenlemesinden yararlanma başvuru süresi 3 Temmuz tarihinde sona ermişti. Bu süre içinde yaklaşık 4.5 milyon kişi toplam 265.4 milyar liralık borcunu ödemek için başvuruda bulundu.

Peşin Ödeme İçin Son Gün Yarın

Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre yarın doluyor. Ancak Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk taksit ödeme süresi uzadığından birinci ve ikinci taksitler aynı sürede ödenecek.

Tam ve Süresinde Ödeme Şartı

Yapılandırmadan yararlanmaya devam edilebilmesi için ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi gerekiyor. Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması mümkün olup bu durumda, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecektir.

48 Aya Kadar Taksitlendirme İmkanı

Bakan Tekin, ilk kez en çok ihtiyaç duyulan branşı açıkladı! Bakan Tekin, ilk kez en çok ihtiyaç duyulan branşı açıkladı!

Yapılandırılan borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.

Elektronik Ortamda Ödeme Kolaylığı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi "www.gib.gov.tr"den, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda ödeme imkanı bulunuyor. Ayrıca, anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartları veya banka hesaplarından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ile mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden veya PTT şubelerinden yapılandırılan borçların ödemesi yapılabilir.

Emeklilik İçin Prim Borcu Ödeniyor

SGK'ya topluluk sigorta primi, isteğe bağlı sigorta borcu olanlar, Bağ-Kur kapsamındakiler ve primini kendisi ödeyenler de yapılandırmadan yararlanabiliyor. Bu sayede, emeklilikte yaşa takılanlar yasasından yararlanamayanların da prim borçlarını yapılandırarak emeklilik haklarını kazanmaları mümkün oluyor.

Peşin Ödeme Avantajı

Yapılandırılan borçlarını peşin ödeyenlerin enflasyon farkının yüzde 90'ı siliniyor. Emeklilik hakkı elde etmek isteyen isteğe bağlı sigortalıların yapılandırma başvurusunun yanmaması için ilk taksitini yatırmaları gerekiyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılar da Yararlanabiliyor

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndan önce SSK'lı olanlar da isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyorlardı. 1 Mayıs 2003-30 Eylül 2008 arasında isteğe bağlı sigortalılığı sürenlerden 30 Eylül 2008'e kadar ödenebilir nitelikteki hizmet sürelerine ilişkin prim borçları yapılandırılabiliyor. 2008'den sonra isteğe bağlı sigortalı olanların primlerini 12 ay içinde ödemeleri gerekiyor. Bu süre içinde primlerini ödemeyenlerin süreleri sigortalılığa sayılmıyor.

Kısmi Süreli Çalışanlara Kolaylık

Kamuoyunda part-time çalışma olarak bilinen kısmi süreli çalışanların primlerini normalde aynı ay içinde tamamlaması gerekiyor. Ancak, eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak yatırabiliyorlar. Bu şekilde yapılan isteğe bağlı sigorta primleri SSK kapsamında değerlendiriliyor. Son bir yıl içinde ödenmeyen primlerini 12 ay kuralına uygun olarak başvurmaları halinde yapılandırma hakkından yararlanabiliyorlar.

Büyük İlgi Gören Yapılandırma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 1 milyon 650 bin vatandaşın 140 milyar 922 milyon liralık borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Bu kapsamda, 8 milyar 20 milyon lira tahsilat gerçekleşti. Borçlar aylık dönemlerde; 12, 18, 24, 36 ve 48 taksitte ödenebilecek.