Portekiz Sağlık Genel Müdürlüğü (DGS), ülkede etkili olan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle son bir haftada 264 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ölümlerin büyük bölümünün kronik hastalığı bulunanlar ve 75 yaş üstü bireyler arasında gerçekleştiği bildirildi.
DGS verilerine göre, özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde yoğunlaşan ölümler, normal şartlarda beklenen ölüm sayısının yüzde 21,2 oranında üzerine çıktı.
Yeni Sıcak Hava Dalgası ve Alarm Durumu
Portekiz hükümeti, 3-7 Ağustos tarihleri arasında ülke genelinde etkili olması beklenen yeni sıcak hava dalgası nedeniyle "alarm durumu" ilan etti. İçişleri Bakanı Maria Lucia Amaral, düzenlediği basın toplantısında, alınan karara gerekçe olarak yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranları ve yangın riskini gösterdi. Amaral, "Gelecek hafta zor olacak" uyarısında bulundu.
Bakanlık, ormanlık alanlara girişleri, açık alanda ateş yakılmasını, tarım makineleriyle yapılan çalışmaları ve havai fişek gibi piroteknik ürünlerin kullanımını yasakladı. Ayrıca, yangınla mücadelede görevli tüm birimlerde izinlerin askıya alındığı bildirildi.
Yangın Tehlikesi Büyüyor
Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü, hava sıcaklıklarının birçok bölgede 40 derecenin üzerine çıkacağını duyurdu. Son bir haftada ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde çıkan üç büyük orman yangınında, 1300 itfaiyeci, 13 uçak ve yaklaşık 100 kara aracıyla müdahale edilerek alevler kontrol altına alındı.
İspanya da Alarmda
Portekiz’in komşusu İspanya’da da sıcaklık alarmı verildi. İspanya Meteoroloji Enstitüsü, 3-7 Ağustos tarihleri arasında Endülüs, Kastilya ve Leon, Kastilya-La Mancha, Extremadura, Galiçya ve Madrid bölgelerinde hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşmasının beklendiğini açıkladı. Özerk yönetimler alarma geçti.
Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi verilerine göre, 2025 yılı içerisinde İspanya'da 43 bin hektarlık alan kül oldu. Temmuz ayında çıkan yangınlarda ise 26 bin 300 hektardan fazla ormanlık alan zarar gördü. Ülkenin kuzeyindeki Asturias bölgesinde devam eden yangın nedeniyle Vilaverdos ilçesindeki 400 hektarlık alan alevlere teslim olurken, çevredeki iki köy tedbiren tahliye edildi.




