OECD tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları bugün açıklandı. Türkiye, matematik, fen ve okuma alanlarında 2018'e göre puan sıralamasını yükseltirken, OECD ortalamasının altında kaldı.

Matematikte İyileşme Gösterildi

Matematik alanında, Türkiye 2018'deki 42. sıradan 2022'de 39. sıraya yükseldi. Aynı zamanda OECD ülkeleri içindeki sıralamada da 33. sıradan 32. sıraya ilerledi. Türkiye, matematik okuryazarlığındaki performansında 2015 yılından bu yana istikrarlı bir iyileşme gösterdi.

Fen Alanında Yükseliş Devam Ediyor

Fen alanında da Türkiye 2018'deki 39. sıradan 2022'de 34. sıraya yükseldi. OECD ülkeleri arasında ise 30. sıradan 29. sıraya çıkarak başarısını sürdürdü. Türkiye, son 20 yılda fen alanındaki performansını istikrarlı bir şekilde geliştiren az sayıdaki ülkeden biri olarak değerlendirildi.

Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Hapis Cezası İstendi! Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Yatabilir Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Hapis Cezası İstendi! Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Yatabilir

Okuma Becerilerinde Karışık Tablo

Okuma becerilerinde ise Türkiye, 2018'deki 40. sıradan 2022'de 36. sıraya yükseldi. Ancak, bu alanda OECD ülkeleri içindeki sıralamada bir önceki döneme göre bir değişiklik olmadı. Raporda, Türkiye'nin okuma becerilerindeki performansında son 20 yılda belirgin bir değişiklik yaşanmadığı belirtildi.

OECD Değerlendirmesi ve Öne Çıkanlar

OECD'nin Türkiye'nin PISA sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye, PISA'da 10 yıldan uzun bir süre boyunca çoğu alanda iyileşme gösteren az sayıda ülkeden biridir" ifadesine yer verildi. Ayrıca, Türkiye'nin eğitimde fırsat eşitliğini sağlama ve öğrenme ortamlarını iyileştirme konusundaki adımlarının olumlu sonuçlar verdiği vurgulandı.

Kovid-19 Eğitimde Düşüşe Neden Oldu

Rapora göre, PISA 2022 sonuçları, Kovid-19 salgını sırasında dünya genelinde eğitimde düşüş yaşandığını ortaya koydu. Almanya, Hollanda ve İzlanda'da matematikte yaklaşık 25 puanlık bir düşüş yaşanırken, dünya genelinde ise 15 puanlık bir düşüş kaydedildi.

PISA, 15 yaş grubundaki öğrencilerin matematik, okuma ve fen alanlarındaki becerilerini ölçerek ülkeler arasında karşılaştırmalar yapmaktadır. Türkiye'nin bu alandaki başarısındaki iyileşme, uzun vadeli eğitim politikalarının meyvelerini vermeye başladığını gösteriyor.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.