Alan Yeterlilik Testi (AYT) öncesinde, bazı kişilerin Telegram üzerinden sınav sorularını sızdırdığını iddia ederek, bu soruları yüksek fiyatlarla satışa çıkardığına dair haberler yayılmıştı. Ancak sınavın ardından yapılan incelemeler, bu iddiaların asılsız olduğunu ortaya koydu.

İlçe Gençlik ve Spor Müdür Vekili ile Yurt Çalışanı Kazada Hayatını Kaybetti İlçe Gençlik ve Spor Müdür Vekili ile Yurt Çalışanı Kazada Hayatını Kaybetti

Sorular AYT’de Çıkmadı

AYT'ye 10 saat kala Telegram'da paylaşılan 24 sorunun sınav sorusu olduğu iddia edilmiş ve bu sorular 3 bin TL karşılığında satışa sunulmuştu. Sınavın bitimiyle birlikte, ÖSYM, YÖK ve eğitim uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda, bu soruların sınavda yer almadığı kesinleşti. Sınavda, Telegram'da paylaşılan sorular arasında tek bir soru bile çıkmadı.

Siber Suçlar Birimi’nin Takibi

İçişleri Bakanlığı Siber Suçlar Birimi, bu manipülasyon girişimi ve soru satma iddiaları üzerine harekete geçti. Soru satmaya kalkışan hesaplar hakkında yakın takip başlatıldı. Söz konusu hesapların, sınav stresini ve kaygısını fırsata çevirerek haksız kazanç elde etmeye çalıştıkları belirlendi.

Manipülasyon ve İddialar

Telegram'da “AYT 2024 Sızdırılan Sorular” başlığıyla açılan bir hesap, üniversite sınavı sorularının ellerinde olduğu iddiasıyla gençlere seslenmişti. Ancak sınavın ardından yapılan incelemelerde, bu kişilerin ellerinde herhangi bir sınav sorusu bulunmadığı ve tamamen manipülasyon yaparak gelir elde etmeye çalıştıkları saptandı.

Sınav Zorluğu ve Tepkiler

Özellikle matematik sorularının zorluğu, sayısal tercih yapacak adaylar arasında sıkça dile getirilen bir şikayet oldu. Birçok öğrenci, sınavın beklenenden daha zor olduğunu belirtti.