Eski Sisteme Nasıl Bir Dönüş Yaşandı?

Özel öğretim kurumlarına dair yeni yönetmelikte dikkat çeken bazı değişiklikler yaşandı. Artık özel okullardaki zamların belirlenmesi eski sistemle, yani enflasyon oranına göre yapılacak. Önceden Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği bu oran artık bakanlık eliyle sınırlanmayacak. Böylece, "Bakanlıkta belirlenen oranı aşmayacak şekilde" ifadesi de yönetmelikten kaldırıldı.

Eğitim Uzmanı Tolga Erdoğdu konu hakkında önemli açıklamalar yaptı: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın son iki yılda özel okul ücretlerini belirleme yöntemi değişmişti. Şimdi ise eski sisteme geri dönülüyor. Ücretler, ÜFE ve TÜFE'nin ortalamasının 2'ye bölünmesiyle, artı yüzde 5 artış eklenerek hesaplanacak."

Zam Oranlarındaki Fark Nedir?

Yeni yönetmelikle belirlenen zammın oranı, bir önceki yılın ÜFE ve TÜFE ortalamasından en fazla 5 puan daha yüksek olabilecek. Erdoğdu'nun belirttiği gibi, bu yeni yönetmelikle 50 bin liralık bir okul ücretinin 112 bin TL'ye, eski yönetmelikte ise 200 bin liraya yükselmesi gerekiyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın son iki yılda özel okul zamlarını sınırlama oranlarına bakacak olursak; 2021'de bu oran yüzde 36, 2022'de ise yüzde 65 olarak belirlenmişti. Bu sınırlamalara tepki olarak bazı okulların kitap, servis ve yemek ücretlerine eklediği ekstra zamlar, gündemde büyük yankı uyandırmıştı.

Yüksek Zamların Önüne Geçilebilecek Mi?

Eğitim uzmanları, yeni yönetmelikle bu tür yüksek zamların önüne geçilebileceği konusunda hemfikir. Erdoğdu bu konuda, "Önümüzdeki yıl itibariyle bu yüksek zamların etkisini gözlemleyeceğiz. Özellikle kitap, yemek, kırtasiye ve servis alanlarında yaşanan aşırı fiyat artışlarına çözüm getirilebilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen atamaları hakkında açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen atamaları hakkında açıklama

Diğer Önemli Düzenlemeler Neler?

Yönetmelikte dikkat çeken diğer bir madde ise, özel okulların zeka testi ve benzeri uygulamalarla öğrenci seçimi yapamayacak olması. Ayrıca, salgın hastalık veya doğal afetler gibi olağanüstü durumlarda kontenjanlar Bakanlıkça ayrıca belirlenebilecek. Aynı zamanda, binası depreme dayanıklı olmayan okullar için 5 yıl süreyle geçici nakil hakkı tanındı.