AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu hafta sonu gerçekleştireceği konuşmanın "kapsamlı ve derinlikli" olacağını açıkladı. Çelik, konuşmanın terörle mücadelede gelinen aşamaya ve bundan sonraki sürece dair önemli mesajlar içereceğini söyledi.

TV100 canlı yayınına katılan Ömer Çelik, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Terör örgütü PKK’nın silah bırakması ve feshedilmesi yönündeki çağrıların ardından, devletin kurumlarının bu süreci yönettiğini belirten Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasında bu sürece dair ilk kapsamlı değerlendirmeyi yapacağını ifade etti.

“Devlet Projesi Haline Geldi”

Çelik, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısına atıfta bulunarak, "Bu süreç artık bir devlet projesidir. Cumhurbaşkanımız devletin başı olarak, tüm ilgili kurumlara gerekli talimatları vermiştir" dedi.

Silahsızlanma ve fesih sürecinin üç ayrı yapı üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Çelik, Irak’taki PKK, Suriye’deki SDG/PYD ve İran’daki PJAK yapılanmalarının yanı sıra Avrupa’daki KCK örgütlenmelerinin de bu kapsamda sona erdirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

“Yeni Bir Dönem Başlayabilir”

Silah bırakma süreci başarıyla tamamlanırsa yeni bir dönemin başlayacağını belirten Çelik, bu süreçte TBMM’de özel bir komisyon kurulacağını ve gerekli yasal düzenlemelerin bu zeminde yapılacağını kaydetti. “Suça karışmamış olanlar için farklı, suça karışmış olanlar için farklı yasal yollar mevcut,” diyen Çelik, halihazırda işleyen mekanizmaların yanı sıra yeni düzenlemelerin de gündeme gelebileceğini belirtti.

“Hiçbir Fedakarlık Gölgelenmeyecek”

Terörle mücadelede hayatını kaybeden askerleri anan Çelik, "Bu mücadele tek vatan, tek millet, tek bayrak ilkesi içindir. Bu ilkeye gölge düşürecek hiçbir adım atılmaz. Ne Sayın Cumhurbaşkanımız ne de Devlet Bahçeli böyle bir adıma müsaade eder" dedi.

“Süreç Şeffaf Yürütülüyor, Üçüncü Göz Yok”

Bazı süreçlerde dış aktörlerin araya girdiği eleştirilerine karşılık Ömer Çelik, Türkiye'deki sürecin tamamen devlet kurumları eliyle yürütüldüğünü, herhangi bir "üçüncü göz"ün sürece dahil olmadığını belirtti. “Bu süreç milletimizin gözü önünde gerçekleşiyor,” dedi.

Sivil Anayasa ve Muhalefet Eleştirisi

Çelik, Türkiye’nin artık yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, Türkiye Yüzyılı vizyonunun bu anlayışla şekillenmesi gerektiğini ifade etti. Terörle mücadelede kurulacak komisyonda muhalefetin yer almaması ihtimaline yönelik de, "Komisyonu protesto etmek doğru bir siyaset değildir. İçeriğe dair eleştiriler yapılabilir ama katılmamak fayda sağlamaz," dedi.

Erdoğan'ın Kamp Konuşmasına Hazırlık

Hafta sonu yapılacak AK Parti kampına ilişkin de bilgi veren Çelik, Erdoğan’ın konuşmasının sadece terörle mücadele değil, iç ve dış politika başlıklarını kapsayan bir içeriğe sahip olacağını ifade etti.

"Kamp açılışında yapılacak bu konuşma, sadece bir değerlendirme değil, aynı zamanda yeni dönemin yol haritası olacak," dedi.