Okul servislerine yönelik yapılan fahiş fiyat incelemesinde, sahte L plaka satan bir çetenin ortaya çıkmasıyla ilgili büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Çetenin, internet üzerinde sahte bir resmi hesap gibi gösterilen bir siteden başvuruları topladığı ve 37 sahte plaka ile 12 milyon lira vurgun yaptığı ortaya çıktı. Bu sahte plakaların kullanılmasıyla yaklaşık 110 milyon lira kamu zararı oluştu. Operasyon sonucunda 19 çete üyesi gözaltına alındı.

Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: 'Yoğun şehir dışı programları dolayısıyla...' Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: 'Yoğun şehir dışı programları dolayısıyla...'

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, okulların açılması öncesinde okul servislerine yönelik inceleme başlattı. Bu inceleme sonucunda, bazı servis araçlarının "L" plakalarının sahte olduğu tespit edildi. Mali Şube Yolsuzluk Bürosu ekipleri, sahte L plakaların kaynağını araştırırken çetenin izine ulaştı.

Çete, sahte plakaları almak isteyen vatandaşlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) aitmiş gibi gösterilen "apps.ibb.gov.tr" adlı internet sitesi üzerinden başvuru yapmalarını sağlıyordu. Başvuru yapan vatandaşlar, ücret ödedikten sonra sahte plakaları alıyordu. Çete, kullanılmayan "L" plakaların bilgilerini İBB'den öğreniyor, sonra da bu bilgileri sahte bir internet sitesine yüklüyordu.

Çete, sahte evraklarla sahte karekodlar üretiyor ve bu karekodlarla noterleri bile aldatarak plaka devir işlemlerini gerçekleştiriyordu. Bu yöntemle yaklaşık 12 milyon lira vurgun yaparak kamu zararına neden oldular. Operasyon sonucunda, 8 ilde yapılan operasyonlarda 19 çete üyesi gözaltına alındı.