İstanbul'daki Doğa Koleji'nin 8 okul binasının depreme dayanıksız olduğunun ortaya çıkmasının ardından, çocuklarının can güvenliğini riske atmak istemeyen veliler, çocuklarının kaydını sildirdiklerini ve ödemelerini geri alamadıklarını ifade etti.


6 Şubat depremlerinin ardından ortaya çıkan bilgilere göre, Doğa Koleji'nin anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki 8 okul binasının daha önce hazırlanan "çürük" raporlarının göz ardı edildiği ortaya çıktı. Veliler, bu durumu öğrenerek kamuoyuna duyurdu. Doğa Koleji, söz konusu binalarda eğitime son verdi. Bu binalarda eğitim gören bazı öğrenciler başka sağlam kampüslere yönlendirildi. Ancak birçok aile, çocuklarının güvenliği tehlikeye atan okul nedeniyle ücret iadesi taleplerinin yerine getirilmediğini belirtti. 2022-2023 eğitim yılı kalan kısmı ve 2023-2024 eğitim yılı için yapılan ödemelerin hâlâ iade edilmediği, bu durumun ise sürecin ağır işlemesi ve enflasyon koşullarında mağduriyetlerini artırdığı ifade ediliyor.

Doğa Koleji'nin Kartal Ortaokulu'nda iki çocuğu okuyan Zeynep Alpar, durumu şu şekilde anlattı: "Çocuklarım bu yıl yarı burslu olarak Doğa Koleji'ne başladı. Okul binasının aslında dinlenme tesisinden dönüştürüldüğünü ve kullanılamaz olduğunu ancak depremden sonra öğrendik. Eğer deprem önceden İstanbul'a vursaydı, çocuklarımızı bu binadan kurtarmaya çalışırken hatta cenaze çıkarmaya çalışıyor olabilirdik. Çocuklarım okuldan kurtuldu ancak ödediğim parayı bir türlü geri alamadım. 25 bin lira alacağım var. İade talebimi Mart ayının sonunda ilettim, o zaman euro 20 liraydı, şimdi 30 liraya çıktı. Okulun sahibi Can Holding ödemelerin yapılacağını söylüyor ancak belirlenen tarihlerde ödemeler gerçekleşmiyor. Süreç uzadıkça zararımız artıyor. Can Holding ve Doğa Koleji, kâr peşinde olduğunu düşünüyoruz."

Birçok veli, okul binalarının depreme dayanıksız olduğunun ortaya çıkmadan önce, 2023-2024 dönemi için erken kayıt yaptırmıştı. Ancak çocuklarını Doğa Koleji'ne göndermeyi vazgeçen veliler, ücret iadesinin gerçekleşmemesi nedeniyle okulla yapılan sözleşme gereği gelecek yılın okul taksitlerini ödemeye devam etmek zorunda kaldı. Veliler, konuyu tüketici hakları mahkemesine taşıdıklarını belirtti.

Öznur Yaşar adlı veli, "Yüzde elli burs alan çocuğumun gelecek yıl erken kayıt indiriminden faydalanabilmesi için Ocak 2023'te Doğa Koleji'nin anlaşmalı bankasından 85 bin lira kredi çekerek ödeme yaptık. Halen bütçemizi zorlayarak bankaya ödeme yapıyoruz. Ancak Doğa Koleji, Ocak 2023'te nakit olarak aldığı 85 bin lirayı, kesintilerden sonra 80 bin lira olarak iade edeceğini söylüyor ve Temmuz 2023 itibarıyla hâlâ iade yapmadı. Doğa Koleji uzun süredir yönetim değişiklikleriyle sık sık gündeme gelen bir okul olduğunu biliyorduk. Ancak Kartal kampüsü ekibinin pozitif tutumu bizi güvenli hissettirmişti, binaların dayanıklı olmadığı ortaya çıkana kadar okuldan memnunduk. Bina sağlamlığının tartışma konusu olmasının ardından Kartal kampüsünden Tuzla kampüsüne taşınma kararı alındı, ancak bu kadar uzak bir kampüse çocuğumu göndermek istemiyordum, çocuğum dönemin ortasında okul değiştirmek zorunda kaldı. Okula olan güveni kaybeden çocuklarımız arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayrılmaktan üzüntü duydu. Okul değiştirmek hiç kolay değil." şeklinde konuştu.

Ödemelerini geri alabilen bir veli ise, "Gelecek yıl için Ocak 2023'te 85 bin TL ödeme yapmıştık. Haziran ayında 80 bin TL iade yapıldı. Geçtiğimiz yılın ödemeleri neden kesiliyor diye sorduk, sözleşme bu şekildeydi dediler. Oysa biz çocuğumuzu bu okula göndermek istiyorduk, okulun kusuru yüzünden gönderemiyoruz. Canımızı kurtardığımıza şükrediyoruz, haram zıkkım olsun." şeklinde konuştu.

Okul boşaltılıp, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dönüştürülecek iddiası Okul boşaltılıp, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dönüştürülecek iddiası

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi