Milli Eğitim Bakanlığının İl emri uygulaması aynı ilin farklı ilçelerinde ve birçok ilde norm fazlası öğretmen kadrosu oluşmasına yol açtı.

Peki il emri nedir?

İl içi özür grubu ataması için başvuru yapacak öğretmenin mevcut tercihlerinden birine yerleşememesi halinde ihtiyaç bulunan başka il/ilçelerdeki okullara atanmak üzere il/ilçe insiyatifine verilmesi durumudur.

Bu kanuna dayanarak bu yıl da öğretmenler özür grubu atamalarına başvuru yaptılar.Özürlerinin bulunduğu il emrine ataması yapılan öğretmenler oradan da ilçe emrine verildiler .Fakat birbirine 90 km den uzak olan ilçelere atanan öğretmenlerin aile bütünlüğü sağlamanadı.Zira bulundukları ilçelerdeki okullarda boş kadro yok.Bu durum öğretmeler arasında adaletsizliğe yol açsa da bazı il müdürlükleri çözümü geçici görevlendirmelerle sağlamaktadır.Gelinen noktada uzak mesafe gidiş geliş yapan öğretmenlerin mağduriyeti söz konusudur.

Çözüm nedir? ve Süreç nasıl işlemeli?

Norm kadro yazılı doğru çalışırsa on binlerce öğretmen ihtiyacı ortaya çıkacak olup norm kadro fazlası öğretmen sorunu da ortadan kalkacaktır.Herşeyden önce MEB norm kadro atama modülündeki yazılım güncelenmelidir.

Diğer atamalara göre öncelik özür grubu atamalarında olmalıdır.

Norm fazlası öğretmenler kurum içinde veya diğer bakanlıklarda görevlendirilerek birikmenin önüne geçilmelidir.

Atamalarda hizmet puanı üstünlüğü esas alınmalı ve sağlık özrü atamalarından sadece bir aile üyesinin faydalanlanmasına izin verilmelidir .

Son olarak ise karşılıklı yer değiştirme anlamına gelen becayiş sistemine izin verilmelidir .