Ataması yapılan 20 bin öğretmenin tercih sonuçları 1 Eylül tarihinde açıklanmıştı. Bakan Özer, bu atamaların yüzde 50'sinin İstanbula gerçekleştiğini ifade etmişti. Peki boş kalan kontenjanlara ne zaman atama yapılacak?

Sözleşmeli öğretmenlik ataması sözlü sınavdan 60 puan ve üzerinde puan alan adaylar içerisinden gerçekleştirildi. Bakan Özer açıklamasında, en fazla atama yapılacak ilk beş branşı sırasıyla 7 bin 503 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği, 2 bin 223 kontenjanla sınıf öğretmenliği, 1.250 kontenjanla özel eğitim öğretmenliği, 1.218 kontenjanla din kültürü ve ahlâk bilgisi ve 1.004 kontenjanla ilköğretim matematik öğretmenliği olacağını açıklamıştı. 

Gerçekleştirilen 20 bin atamadan sonra özel eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda kontenjan boşluğu oluştu. Güvenlik soruşturması, göreve başlamama, kontenjanın atanabilecek puanı alan kişi sayısından fazla olması gibi nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilen ek yerleştirme henüz gerçekleştirilmedi. Ek yerleştirmenin gerçekleşmemesinin ardından atamayı az bir puan farkı ile kaçıran öğretmenler ise ek yerleştirmenin bir an evvel yapılması konusunda talepte bulunuyorlar.

Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri başta olmak üzere bazı meslek gruplarının ek göstergesini 3600'e yükselten düzenleme sonrası 80 bin'e yakın öğretmenin de emekli olacağı bekleniyor. Hem emeklilik dolayısıyla hem de atamanın büyük bölümünün İstanbul' a yapılması nedeniyle Doğu başta olmak üzere birçok ilde öğretmen boşluğunun oluşacağı aşikardır. Ek yerleştirmenin ve gelecek yeni atamaların kontenjanları tüm bunlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

Konu hakkında Bakan Özer'den ise henüz bir açıklama gelmedi.

Yeni öğretmen ataması yapılacak mı?

Bakan Özer, 20 bin öğretmenin atamasının gerçekleşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda;

“Mevcut sistemde hiçbir yıl yok ki son 20 yılda öğretmen ataması olmasın. Mutlaka yeni öğretmen istihdamları da olacak. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı olarak okulöncesi eğitime ağırlık verince, 20 bin öğretmen atamasından 7 bin 503 öğretmenimizi okulöncesinde istihdam ettik. Yani bakanlığın değişen politikaları, önceliklerine göre mutlaka dağılımı farklılaşan öğretmen atamaları gerçekleşecek.” ifadelerine yer verdi.

En fazla kontenjan yine okul öncesine mi ayırılacak?

Özer'in yaptığı açıklamada 'dağılımı farklılaşan' ifadesi öğretmenlerin en dikkatini çeken kısım olmuştu. Son atamanın büyük bir bölümünün okul öncesi öğretmenliğine ayrılmış olması, gelecek atamalarda da aynı oran verilir mi? sorusunu akıllarda oluşturdu. Bu sorunun cevabı ise yeni öğretmen atamalarının açıklanmasının ardından öğrenilebilecek.