İhbara gidilen evde patlama: 2'si jandarma personeli 4 yaralı İhbara gidilen evde patlama: 2'si jandarma personeli 4 yaralı

Mayıs 2018’de yaşanan bir olay, Türkiye genelinde hâkim ve savcıların havalimanlarındaki güvenlik prosedürlerine tabi tutulup tutulamayacağı tartışmasını gündeme getirdi.

Van İdare Mahkemesi Hâkimi Aykut Resuloğlu, görevli olduğu Bursa İdare Mahkemesi’nden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek üzere Kars Havalimanı’ndan geçiş yaparken, güvenlik görevlisinin üst arama talebiyle karşılaştı.

Yasal Çerçeve ve Hâkimlerin Direnci

Resuloğlu, hâkim olduğunu belirterek, kanuni haklar çerçevesinde üstünün aranamayacağını dile getirdi. Ancak görevli, kendisine verilen emir gereği arama yapması gerektiğini ifade edince, Resuloğlu, olay çıkarmamak adına aramaya izin verdi.

Bu olayın ardından Resuloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, hâkim, savcı ve avukatların arama yapılmamasını istemeleri halinde uçağa kabul edilmeyecekleri kuralını iptal etmesi için dava açtı.

Bakanlığın Savunması ve Uluslararası Standartlar

Davalı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, savunmasında, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun uluslararası standartlarla uyumlu olmadığını ve havalimanlarındaki aramaların "önleme araması" niteliğinde olduğunu belirtti.

Bakanlık, hâkim ve savcıların arama yapılmasını istememeleri halinde uçağa alınmamaları gerektiğine vurgu yaparak, davanın reddini talep etti.

Danıştay’dan Tarihi Karar

Danıştay 10. Dairesi, dosyadaki incelemelerini tamamlayarak, hâkim ve savcıların aranmasına yönelik genel yazıda hukuka uygunluk bulunmadığına hükmetti. Daire, düzenleyici işlemin yalnızca hâkimler yönünden iptaline karar verdi. Ancak, Daire Başkanı Yılmaz Akçil, karara katılmayarak, hâkim ve savcıların da kanun maddelerinin uygulanması gerektiğini belirtti.