Geçtiğimiz hafta İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırının krizi hala devam ediyor. Dün partisinin TBMM'deki Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, provokatif eylemler karşısında İsveç hükümetinin üzerine düşenleri yapmadığını bu yüzden de İsveç'in NATO üyeliğine 'evet demeyeceklerini belirtti.

Konuya ilişkin basın mensuplarına konuşan İsveç Başbakanı Kristersson, gazetecinin Türkiye'nin tavrında ciddi olduklarını düşünüyor musunuz? sorusuna şu yanıtı verdi:

 "Ben her zaman ciddi olduklarını düşünüyorum. Ancak uzun süredir devam eden üçlü mutabakata ve görüşmelere geri dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de ülkelerimiz arasında sakin ve soğukkanlı bir konuşma iklimine sahip olmamız gerekiyor. Bu nedenle, İsveç'te herkesin biraz aklını başına toplamasının zamanının geldiğini düşündüğümü söyledim"

Gazetecinin "Anlaşma yerine getirildiği sürece Erdoğan'ın bu konudaki fikrini değiştireceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Kristersson  "Anlaşmamızın geçerli olduğuna inanıyorum. Geçerli olmadığına dair herhangi bir işaret almadık"  diye yanıt verdi.

Bu defa gazetecinin "Finlandiya'da Kuran yakmak yasak, İsveç'in de aynı şeyi yapması ve yasaklaması gerektiğiniz düşünüyor musunuz?" sorusuna Kristersson "Hayır, şu anda böyle bir durum söz konusu değil ve İsveç'te ifade özgürlüğü mevzuatımızı değiştirmek gibi bir tartışmamız da yok. Öte yandan Finlandiya'nın gösterdiği şey, tamamen demokratik olan ve çok geniş bir ifade özgürlüğüne sahip olan farklı ülkelerin bunu farklı şekillerde uygulayabildiğidir. Ancak şu anda İsveç'te mevzuatımızı değiştirmemiz gibi bir durum söz konusu değil" dedi.