Japonya'da son zamanlarda yaşanan nadir ancak tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyonun hızla yayıldığına dair endişeler artıyor. Yetkililerin nedenini belirlemekte zorlandığı bu enfeksiyon, şimdiye kadar Japonya'nın 47 şehrinin 45'inde görüldü ve yüksek ölüm oranıyla dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, geçen yılın rekor rakamlarını aşması beklenen 2024'teki vaka sayıları, A grubu streptokok hastalığının en sert ve potansiyel olarak ölümcül formu olan streptokokal toksik şok sendromunun (STSS) yayılmasını hızlandırıyor.

Instagram özelliği WhatsApp’a geliyor Instagram özelliği WhatsApp’a geliyor

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamada, streptokokun fulminan (şiddetli ve ani) formlarının ardındaki mekanizmaların hala bilinmediği ve açıklanamadığı belirtildi.

Geçen yıl 941 STSS vakasının rapor edildiği geçici rakamlar, 2024'ün ilk iki ayında halihazırda 378 vaka kaydedildiğini gösteriyor. Bu enfeksiyonlar genellikle yaşlıları daha fazla etkilerken, 50 yaşın altındaki hastalarda da ölümcül olabiliyor.

STSS vakalarının yaklaşık yüzde 30'unun ölümle sonuçlandığına dikkat çekilirken, bazı uzmanlar geçen yıl vakalardaki hızlı artışın, kovid-19 salgını sırasında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilişkili olabileceğini düşünüyor.

STSS semptomları genellikle streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteriye bağlı olarak gelişir ve çoğu insanın bağışıklık sistemi tarafından atlatılır. Ancak nadir durumlarda semptomlar, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjite kadar kötüleşebilir. En ciddi vakalarda ise organ yetmezliği ve nekroz gözlemlenebilir.