2024 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi yüzde 58.46 oranında zamlanmıştı.

Bu kapsama göre örneğin;

- 2023’te trafiğe çıkan, motor hacmi 1.300-1.600 cc arasında kalan, vergisiz fiyatı 316 bin 400 lirayı aşan otomobillerin MTV’si 7 bin 26 lira olarak belirlendi.
- 2016 model (8 yaş) 1300-1600 cc arası motor silindir hacmi olan araçta ise MTV tutarı 2 bin 544 lira oldu.

En ucuz otomobil MTV’si 347 lirayken, en fazla tutar 160 bin 285 liraya kadar ulaştı. MTV’nin ilk taksiti bu ayın sonuna kadar yatırılabiliyor.


BİR ALT KADEMEDEN FİYATLANIYOR
Bazı araç sahiplerinin MTV’yi daha az yatırabilmeleri mümkün. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) paylaştığı 2024 yılı MTV kılavuzuna göre; 1 Ocak 2018 tarihinden önce trafik kaydı bulunan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtlarının vergi tutarı, ocak ayında Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından duyurulan kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini geçiyorsa MTV tutarları bir alt seviyeye göre şekilleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu değerlendirmede oluşacak farkı bir örnekle detaylandırdı.

GELİR İDARESİ ÖRNEĞİ 
Verilan örneğe göre; motor silindir hacmi 3500 cc olan 2014 model 11 yaşında bir aracın kasko sigortasına esas değerinin 200 bin lira olması durumunda hesaplama şu şekilde olacak...

Bu araç 3001-3500 cc motor silindir hacmi ve 7-11 yaş aralığındaki listede yer aldığından ödenmesi gereken MTV tutarı 28 bin 129 lira. Ancak vergi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5’inden (200 bin liranın yüzde 5’i 10 bin lira eder) fazla olduğu için, aynı yaş grubunda bir alt kademede yer alan 2501-3000 cc motor silindir hacmine denk gelen MTV tutarı olan 18 bin 519 lira ödenecek. Böylece yaklaşık 10 bin liralık bir vergi fırsatı elde etmiş olacak.

BAŞVURU İSTENİYOR
Eğer aracınızın MTV tutarı, kasko değerinin yüzde 5’ini geçiyorsa MTV tutarına esas alınan kasko değerini gösterir belge ile beraber, aracın kayıtlı olduğu vergi dairesine başvuru yapılması şartı aranıyor.

Kasko değerine göre MTV düzeltme başvurusu; Dijital Vergi Dairesi (İnteraktif Vergi Dairesi) ‘İşlem Başlat’, ‘Araç İşlemleri’, ‘Kasko Değerine Göre MTV Düzeltme Dilekçesi’ bölümünden de yapılabiliyor. e-Devlet’te ya da bankalardan ödeme sağlanırken karşınıza gelen MTV tutarı indirimsiz tutardır. Bunun yenilenmesini istemelisiniz.

Uygulamadan yararlanmak için aracınızın kasko sigortasının yaptırılmış olması gerekmiyor. Uygulama için 5 yıllık zamanaşımı var. 5 yıla ait bütün MTV’ler gözden geçirilmeli. 1801 ve daha büyük motor hacmine sahip 10 yaş üzeri binlerce araç sahibi fazladan MTV ödemesi yapmış olabilir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz

ENGELLİLER MUAF TUTULUYOR
Engelli vatandaşlar araç sahibi olurken ÖTV muafiyetinden faydalandığı gibi MTV muafiyetinden de yararlanabiliyor.

MTV istisnası sadece bir araç için yapılıyor. Bunun için engellilik oranı yüzde 90 ve bu oranı geçen; malul ve engellilerin tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak engelli sağlık kurulu raporu ile vergi dairesine başvuru yapması önem arz ediyor.

Yine engellilik oranı yüzde 90’ın altında ise; tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak engelli sağlık kurulu raporu, taşıtın, kişinin engeline uygun özel tertibatlı veya sonradan özel tertibatlı hale getirilmiş araçlardan olduğunu ifade eden ‘Motorlu Araç Tescil Belgesi’nin ilgili tescil kuruluşlarınca kabul edilmiş örneğiyle başvuru yapmaları isteniyor.