Anne ve Kızı Katleden Rus Paralı Asker Almanya'da Yakalandı Anne ve Kızı Katleden Rus Paralı Asker Almanya'da Yakalandı

Uluslararası kuruluşlardan birisi olan Moody's, Türkiye ekonomisine yönelik takvim ışığında analizlerde  bulundu. 

Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan bilgilendirmede, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak belirlendiğini, daha öncesinde "durağan" olan not görünümünün ise "pozitif"e çıktığını ifade etti.

Söz konusu açıklamada, görünümün pozitife dönmesinin en önemli nedeni "ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş" olduğu dile getirildi.

Manşet enflasyonun yakın zamanda yükselmesi ihtimali olsa da enflasyon dinamiklerinin farklılaşmaya geçtiğine yönelik değerlendirmeler yapılan açıklamada, bunun da para politikasının emniyetli ve faaliyetini tekrardan kazandığının bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Parasal  anlamda sıkılaştırmanın aynı zamanda Türkiye'nin büyük dış dengesizliğinin düşürülmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden değerlendirme ihtimalini de artırdığını vurgulayarak, her iki durumun da ülkenin dış durumlara karşı kırılganlığını düşereceğini belirtti.

Ülkenin dış farkındaki düşüşün 2024'te daha da hareketlenmesi beklendiği ifade edilen açıklamada, farkın yıl toplamında 40 milyar doların altında olmasının değerlendirildiği de söylendi.

Türkiye'nin kredi notunu yakından etkileyecek unsurlara da değinilerek, mevcut para politikası duruşunun gelen yerel seçimlerin ardından da evam etmesi ile büyümenin azalması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi anlamında, ülkenin notunun yükseltilebileceğinin altını çizdi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun yorumunda, pozitif görünüm incelendiğinde ülkenin kredi notunun azalmasının pek olası olmadığı aktarıldı.

Moody's, 12 Ağustos 2022'de Türkiye ekonomisine yönelik takvimler haricinde incelemeye gitmiş ve ülkenin kredi notunu "B3" olarak yenilenmişti, not şeklini de "durağan"a çevirmişti.

Ardından, derecelendirme kuruluşunun takviminde Türkiye'nin kredi notuna yönelik analizlerde bulunulması için 16 Haziran ve 15 Aralık 2023 tarihleri yazılmış ancak bu günlerde bir değerlendirme uygulanmamıştı.