Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya çıkarılması ve en düşük memur maaşının 22 bin 77 liraya yükseltilmesiyle ilgili olarak özel sektöre yapılacak zam tahminini paylaştı. Bayram, milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bir anda borç batağına saplanabilirsiniz. Mobil bankacılık kullananlar dikkat Bir anda borç batağına saplanabilirsiniz. Mobil bankacılık kullananlar dikkat

"Öncelikle asgari ücret zamı belirlendi ve ardından memur zamı da açıklandı. Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zam enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti. Enflasyon oranı yüzde 19.77 iken asgari ücretli yüzde 34 zam aldı ve böylelikle asgari ücret enflasyon karşısında ezilmedi. Ayrıca işverene verilen destekler de artırıldı.

En düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağı belirtilmişti ve bu vaat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçim sürecinde verilmişti. Şu anda en düşük memur maaşı 22 bin TL olarak belirlendi. Memurlara seyyanen bir zam yapıldı. Normal şartlarda memura yüzde 17.55 oranında zam yapılması gerekiyordu. Ancak devlet seyyanen bir zam yaparak en düşük memur maaşının yüzde 86, daha yüksek maaş alanların ise yüzde 40'lar düzeyinde zam almasını sağladı.

Özel sektöre yapılacak zamda referans değer, asgari ücrete yapılan zam olacak. Asgari ücrete yüzde 34 zam yapılması öngörülebilir. Ancak, geçmişte memur maaşlarına yüzde 54 zam yapılırken özel sektöre yüzde 30 zam yapılmıştı. Bu dönemde memurlara daha fazla bir artış gerçekleşti. Dolayısıyla memur zamının özel sektöre yansıması mümkün olmayabilir. İşverenler, çalışanlarına bu oranın üzerinde bir zam yapabilirler. Maaş artışı, çalışan ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır."

Bayram ayrıca en düşük emekli maaşının revize edileceğini ve şu anda 7.500 TL olan en düşük emekli maaşının 10.000 TL seviyesine çekilebileceğini belirtti. Ancak bu konunun torba yasa kapsamında komisyon ve genel kurulda görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi