Bakan Tekin'den Diyarbakır annelerine ziyaret Bakan Tekin'den Diyarbakır annelerine ziyaret

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak ve daha kişiselleştirilmiş bir eğitim yaklaşımı sunmak amacıyla yeni bir eğitim planı üzerinde çalışıyor. Bu plan, öğrencilerin kendi yeteneklerini daha erken yaşlarda tespit etmelerine ve bu yeteneklere dayalı olarak eğitim kurumlarına yönlendirilmelerine odaklanıyor.

Planın detayları şu şekilde;

  1. Yetenek Tespiti: Öğrencilerin yetenekleri uygun yaşlarda tespit edilecek. Bu, öğrencilerin daha erken yaşlarda kendi güçlü yönlerini anlamalarına yardımcı olacak.

  2. Yönlendirme: Yeteneklerine göre öğrenciler, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarına yönlendirilecek. Bu sayede her öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir eğitim yolu seçmesi teşvik edilecek.

  3. Erken Dönem Çalışmaları: Öğrencilerin mesleki yeteneklerini geliştirmek için okul yaşamlarının erken dönemlerinde çalışmalar başlatılacak.

  4. Sürekli Destek: Öğrencilerin gelişim süreçleri takip edilecek ve ihtiyaçlarına göre sürekli destek sağlanacak.

  5. Baskı Azaltma: Bu uygulama ile öğrenciler, belirli bir mesleği çok erken yaşlarda seçme baskısından kurtarılacak. Meslek seçimi, daha çok mesleksel gelişim kavramı içinde ele alınacak.

Bu tür bir eğitim modeli, birçok Avrupa Birliği ülkesinde de uygulanmaktadır. Bu ülkelerde, öğrencilerin başarısı sadece sınavlara dayalı değil, aynı zamanda gözlem ve ders çalışmalarının sonuçlarına dayalı olarak değerlendirilmektedir.