Geçtiğimiz hafta Altılı Masa'dan ayrılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in masaya dönmesi için adaylık denklemine getirilen formülü değerlendiren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, masanın aslında dağılmadığını söyledi.

Meral Akşener'in dönmesi için 5 parti olarak kapıyı açık tuttuklarını belirten Babacan, mevcut yönetimin değişmesi gerektiğini düşünenen kitlenin İYİ Parti'nin dönüşünü ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını büyük bir mutlulukla karşıladığını belirtti:

''Ortak adayı görüşmeye başladık, 4 gün sonra bitirdik aslında. Masa dağılmadı bir parti kalktı sonra tekrar geldi. İçeride çekim yapıldı, fotoğraf da çekildi. Sayın Akşener'in tekrar dönmesi kapısını açık tutmaya özen gösterdik. Nihayetinde uzlaşıp, anlaştığımız için daha önceki süreçlerle ilgili tarihçiler epey bir malzeme çıkarır. Perşembe günü 6 genel başkan oturduk ve ilk defa Cumhurbaşkanı adaylarını isimlerini zikrederek konuşmaya başladık. Bizi bir araya getiren en önemli unsur parlamenter sisteme geçme iradesiydi. Ucube sistemden kurtulup güçlü demokrasiyi getirmek. Güçlü demokrasi güçlendirilmiş parlamenter sistem demektir. Şimdi insanlar 'Benim cumhurbaşkanı adayım şuydu' demiyor. Şu andaki yönetimin bir an önce değişmesi gerektiğini, gerçek demokrasiyi düşünen herkes bunu büyük bir mutlulukla karşıladı. Gerçekten tarihi başarı elde ettik"

HDP konusunda ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Ali Babacan, muhalefetteki tüm partilerin adaylarını desteklemesinin büyük bir avantaj sağlayacağını söyledi.

Babacan,  HDP'ye herhangi bakanlık kararı olmadığını, Cumhurbaşkanı adaylarına destek verilmesini olumlu karşılayacaklarını belirtti:

''Daha önce açıklamıştık, prensip olarak parti kapatılmasına karşıyız. Suçun ferdiliği ilkesi var hukukta. İnsanlar suç işlemişse insanların bireysel olarak düzgün yargı sürecinden sonra cezalandırılması doğal. Ama kurumu cezalandırmaya prensip olarak karşıyız. HDP'nin çizgisine bakarsanız kapatılan bir sürü parti var. Kapatmakla siyasi çizgiyi değiştiremiyorsunuz, sadece tabelalar değişiyor. Seçime yakın zamanda parti kapatma tamamen operasyon olarak algılanırdı. Anayasa Mahkemesi'nin her iki kararını hukukçu arkadaşlarımız olumlu karşıladı. Bütün konularımızı meşru, demokratik siyaset içerisinde konuşacağız. Parlamentoda çözeceğiz. Masalarda çözeceğiz. En önemli adres TBMM'dir. Herkes gelir konuşur. Vatandaşlarımızın siyasi iradesini temsil eden partilerin Meclis çatısı altında olması doğaldır. Bildiğim kadarıyla HDP'ye bakanlık kararı yok. Cumhurbaşkanı adayına başka partinin de destek vermesini olumlu karşılarız.''