Meyve ve sebze fiyatlarında hal operasyonunun ardından başlayan dengelenme son 15 günlük dönemde belirginleşti. Çarşı, pazar ve marketlerde daha önce sık aralıklarla fiyatı yükselen birçok üründe yeni artış görülmezken, bazı ürünlerin fiyatlarında gerileme yaşandı.
Üreticiden tüketiciye uzanan zincirde fahiş fiyat oluşumuna yönelik denetimlerin ardından fiyat hareketliliği yavaşladı. Yazlık ürünlerde sezon sonuna gelinmesine rağmen yukarı yönlü belirgin bir değişim oluşmadı.
Domates, salatalık, patlıcan, kabak, sivri biber, kapya biber, dolmalık biber, fasulye ve bamya fiyatlarında artış görülmüyor. Şeftali, nektarin, limon, üzüm, incir ve mürdüm eriği de fiyatı yükselmeyen ürünler arasında bulunuyor.
Sebze grubundaki arzın sürmesi ve ürün çeşitliliğinin korunması, fiyatların yükselmesini sınırlayan unsurlar arasında gösteriliyor. Bazı ürünler ise önceki haftalara göre daha düşük fiyatlarla tezgaha çıkıyor.
Kışlık ürünler tezgahlarda yerini aldı
Mevsim geçişiyle birlikte havuç, turp, ıspanak, pırasa ve karnabahar pazarlarda daha fazla görülmeye başladı. Elma, greyfurt ve armut da yeni sezonla birlikte tezgahlardaki yerini aldı.
Yeni sezonun ilk kışlık ürünlerinde geçen yıla kıyasla belirgin bir fiyat artışı oluşmadı. Başlangıç fiyatlarının geçen yılın üzerine çıkmaması, dengelenmenin yazlık ürünlerle sınırlı kalmadığını ortaya koydu.
Piyasadaki ürün gruplarında öne çıkan tablo şöyle:
-
Yazlık sebzelerde sezon sonuna rağmen belirgin artış görülmedi.
-
Yazlık meyvelerde fiyatlar büyük ölçüde mevcut seviyelerini korudu.
-
Kışlık ürünler geçen yılın çok üzerinde olmayan fiyatlarla tezgaha geldi.
-
Bazı ürünlerde önceki haftalara göre fiyat düşüşü görüldü.
Pazarcılar fiyat hareketliliğinin azaldığını söylüyor
Pazarcı Ramazan Güleç, hal operasyonunun ardından özellikle aracılar tarafında daha dikkatli bir süreç başladığını söyledi.
Ramazan Güleç, pazarcı:
"Hal operasyonunun ardından özellikle aracı tarafında daha dikkatli bir süreç başladı. Fiyatlar öyle eskisi gibi sürekli yukarı yönlü gitmiyor. Ürün geliyor, biz de daha makul fiyatlarla tezgaha koyabiliyoruz. Şu anda pazarda müşterinin de üreticinin de nefes aldığı daha dengeli bir dönem var"
Pazarcı Aykut Torun da son 15 gündür birçok ürünün fiyatının değişmediğini belirtti. Daha önce birkaç gün içinde değişebilen fiyatlarda hareketliliğin azaldığını ifade etti.
Aykut Torun, pazarcı:
"Son 15 gündür birçok üründe fiyatın yerinde kaldığını görüyoruz. Daha önce bir ürünün fiyatı birkaç günde bile değişebiliyordu, şimdi bu hareketlilik azaldı. Kışlık ürünler de tezgaha gelmeye başladı ve geçen yılın çok üzerinde fiyatlarla gelmedi. Denetimlerin devam etmesi halinde bu dengenin korunacağını düşünüyoruz. En önemlisi, tüketici artık pazara geldiğinde 'bugün yine zam gelmiş' endişesi yaşamıyor"
İlk etki büyük indirimden çok zamların frenlenmesi oldu
Sektör temsilcileri, hal operasyonunun etkisinin yalnızca fiyatların ne kadar düştüğü üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini belirtiyor. İlk aşamada öne çıkan değişimin, hızlı fiyat artışlarının yavaşlaması olduğu aktarılıyor.
Çarşı, pazar ve marketlerde daha istikrarlı etiketlerin görülmesiyle tüketiciler birkaç hafta öncesine göre daha öngörülebilir fiyatlarla karşılaşıyor. Önümüzdeki dönemde fiyatların yönünde kışlık ürün arzının belirleyici olması bekleniyor.
Akaryakıt maliyetleri fiyatları etkileyebilir
1 Ekim 2026 tarihinde eşelmobil uygulamasının sona ermesiyle akaryakıt maliyetlerinde oluşabilecek artışın taşımacılık giderlerine yansıması gündemde. Bu maliyetlerin meyve ve sebze fiyatlarını da etkileyebileceği belirtiliyor.
Sektör temsilcileri, mevcut fiyat istikrarının korunmasında lojistik maliyetlerdeki değişimin de izlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Son 15 gündeki dengelenmenin sürmesi halinde kış aylarına daha istikrarlı bir fiyat yapısıyla girilmesi bekleniyor.




