Küresel piyasalarda altın fiyatlarında son haftaların en sert satış dalgası yaşanıyor. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 4'e yakın değer kaybederek 4.110 dolar seviyesine kadar çekilen ons altın, son 7 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Jeopolitik gerilimlere rağmen altındaki düşüşü derinleştiren temel etken, ABD tahvil getirilerindeki tarihi yükseliş oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizinin %5,27 seviyesine çıkarak 2007'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesi, faiz getirisi sunmayan altının tutulma maliyetini artırdı ve yatırımcıları tahvil ile dolara yöneltti.

Altın yatırımcıları için fiyatların yönünü belirleyecek 3 günlük kritik veri maratonu başladı:

Açıklanacak makroekonomik verilerin beklentilerden güçlü gelmesi halinde faiz ve dolar baskısının artabileceği, zayıf verilerin ise satış dalgasını tersine çevirebileceği belirtiliyor.