Bu sene beklenen kar geç geldi. Günlerce mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava durumu son bir haftadır normal dengesine döndü. Bir haftadır Türkiye genelinde soğuk hava etkisini gösterirken yer yer kar yağışı da görülmekte. İstanbullunun günlerdir beklediği kar yağışı da sulu kar olarak şehre düştü. Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli hava durumuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sürmeli,
 “ 'Kış geç geldiyse yaz da geç gelir.' Böyle lokomotif gibi birbirini ittiren ya da çeken bir durum söz konusu değil. 
Diğer haritaları incelediğimizde kendi normalinin birkaç derece üzerinde sıcaklıklar var" diyen Sürmeli, "Kışı nasıl normalin üzerinde geçiriyorsak o miktardan biraz daha az olsa da yine yaz aylarında ortalamanın üzerinde sıcaklıklar görünüyor" diye açıkladı.
Sürmeli, “Şu an net bir anormallik var, eskiden 5-6 yılda bir yaşanan hadise artık 2 yılda bir yaşanıyor” ifadelerini kullanıyor.
Sürmeli, “Kar yağışları da göreceğiz ancak şu ana kadar kışı kurak geçirdik, bundan sonraki yağışlar çok yeterli olmayacak”  diyerek maalesefe kuraklık gerçeğini gözler önüne serdi.

Bahar aylarında olacak hava durumuna değinen Sürmeli, "Bu aylar, kendi normalinin dramatik şekillerde altına ya da üzerine indiğinde, mevsim başka bir mevsime dönebiliyor. Yazın sıcaklık 30 dereceye de çıksa yine yaz diyebiliriz. Ama bahar aylarında 10 derecenin altına düşerse kış, üzerine çıkarsa yaz diyebilirsin. Ara mevsimler, işte böyle kayboluyor" dedi.
"Haziran ayına baktığımızda yağışlı bir ay değil. Yağışı bol değil ama Haziran ayını bazen kışa kaptırabiliyoruz. Son 3-4 yıldır ilkbahar kış tadında geçebiliyor. Şu anki öngörümüz ise normale yakın değerler." Diyerek açıkladı.
 
İSTANBUL NE ZAMANA KADAR KAR GÖRECEK
“İstanbul, Şubat'ın 5'ine kadar birikinti yapacak bir kar göremeyecek”  “Yüksek kesimlere denk gelip havada bir kar yağışı görebilecek olanlar var ama İstanbullular yine kar göremeyecek diyebiliriz. Hatta orta batı bölgelerde yağışlar gece kara dönecek, sabah kar, öğlen yağmura dönüp gece yine kara dönecek.”

Sürmeli, “Kar, toprağı ıslatıp yumuşatırsa don olayları yaşanmamış olur. Şu an ciddi kuraklık var” diyerek, sözlerini şöyle noktalıyor: “Kar bir yorgan gibi serildiği için sıcaklığı belli bir seviyede tutuyor. Yağmur olduğu zaman su akışa geçiyor ama kar üzerinde duruyor ve yavaş yavaş toprağı ıslatıyor. Kar şu an çok ihtiyacımız olan şey ancak sınırlı geliyor. “
Diyerek açıklamalarını noktaladı.