Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün değerlendirilen şiddeti yağışlar ve fırtınadan dolayı İstanbul, Ankara, İzmir'de aralarında yer aldığı toplam 45 kente sarı kodlu uyarı yaptı. Bugün öngörülen yağışların Marmara, Güney Ege, Batı Akdeniz ve Uşak civarları ile Kütahya'nın batı ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji ve AKOM'un uyarı sonrası değerlendirilen sağanak İstanbul'da etkisini gösteriyor.

TBMM'ye Kanun Teklifi Sunuldu! O Sektöre Büyük Ceza Artışı Geliyor TBMM'ye Kanun Teklifi Sunuldu! O Sektöre Büyük Ceza Artışı Geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son analizler ışığında, yurdumuzun büyük bir kısmında parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, (Sivas hariç) İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile Kars civarlarının sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği değerlendiriliyor.

Söz konusu yağışların; (Bilecik dışında) Marmara, Güney Ege, Batı Akdeniz ve Uşak çevreleri ile Kütahya'nın batı ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Sıcaklık seviyelerinin  yurdun batı kesimlerinde yağışlı hava ile beraber 2 ila 4 derece düşerek mevsim normallerinde seyredeceği, diğer yerlerde dikkat çeken bir değişiklik olmayacağı ve mevsim normalleri üzerinde seyretmeyi sürdüreceği değerlendirildi.

Yağışların; (Bilecik hariç) Marmara, Güney Ege, Batı Akdeniz ve Uşak çevreleri ile Kütahya'nın batı ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (30-70 kg/m²) olacağı tahmin edildiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgâr ve kıyı kesimlerde meydana gelebilecek hortum oluşma riski gibi zorluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması erektiği konusunda vatandaşlara uyarı yapıldı.

FIRTINA ÇAĞRISI

Rüzgârın, Marmara’da kuzey tarflarından kuvvetli (40-70 km/saat), Güney ve İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’de güney ve güneybatı yönlerden fırtına (51-75 km/saat) ve yer yer kuvvetli fırtına (75-90 km/saat) şeklinde eseceği değerlendirildiğinden meydan gelebilecek ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda vatandaşlara uyarı yapıldı.

İSTANBUL YAĞIŞA TESLİM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) art arda gelen uyarılar sonrası değerlendirilen sağanak gece saatlerinden sonra İstanbul'un yüksek kesimlerinde kendisini gösterdi. Yağış ile beraber etkili olan kuvvetli rüzgar, sahil şeridinde bulunan ağaçlarda hasar bırakırken, kayganlaşan yolda sürücülerinin görüş mesafesini de azalttı. 


45 İL İÇİN "SARI" KOD UYARISI

MGM tarafından fırtına ve sağanak uyarısı verilen kentler şu şekilde:

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Afyonkarahisar, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük ve Düzce.

AKOM'DAN İSTANBUL'A KRİTİK ALARM

AKOM'dan paylaşılan duyuruya göre, İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgeleri, orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına girecek. İl genelinde hafif şekilde görülen yağışların, sabah erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde, saatte 40-65 kilometre hızla esecek rüzgarla etkisini arttırması bekleniyor.

YAĞIŞ KUVVETLİ GELİYOR

Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi batıdaki ilçelerde başlayacağı değerlendirile sağanak geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline dağılcağı, akşam saatlerine kadar ara ara kuvvetli şekilde (20-50 kg/m2) etkisini göstereceği düşünülüyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisini yitirmesi, pazar günü itibarıyla da normale döneceği değerlendiriliyor.