Merkez Bankası, TL likiditesini sıkılaştırmak ve mevduat faizlerini daha da artırmak amacıyla yeni adımlar attı. Bu kapsamda, zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verildi. Bu uygulamanın, mevduat faizlerinin yükselmesine etki etmesi bekleniyor.

Yapılan değişikliklerle, bankacılar zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesinin TL likiditesini sıkılaştıracağını ve dolayısıyla mevduat faizlerini artırıcı bir etki yapacağını belirtiyor. Bu uygulama 15 Mart tesis tarihinde başlayacak ve 5 Ocak 2025 tesis tarihine kadar devam edecek.

Ayrıca, Merkez Bankası'nın kısa vadeli TL mevduatlar için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması da kısa vadeli mevduat faizlerini yukarı yönlü etkileyecek. Bu uygulama ise 16 Mart itibarıyla başlayacak.

TCMB'nin uygulama talimatındaki değişiklikler şu şekilde;

TCMB, serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.

Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların %25'ini bloke olarak tesis edecekler.

Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar ise TL yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların %15'ini bloke olarak tesis edecekler.

TCMB, zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına, bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.