Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun 24 Ağustos Perşembe günü toplanarak faiz kararını açıklayacağını duyurdu. Bu karar, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında alınacak.

Faiz kararı, aynı gün saat 14.00'te kamuoyuna duyurulacak. TCMB, bir önceki toplantısında politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 17,5 düzeyine çıkarmıştı.

Bankanın açıklamasına göre, TCMB Para Politikası Kurulu, dezenflasyonun en kısa sürede sağlanması, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki düzelmenin sağlanması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdi.

AK Parti'de kamp tarihleri belli oldu AK Parti'de kamp tarihleri belli oldu

Küresel olarak enflasyonun düşüş gösterdiği bir dönemde, hala uzun dönemli ortalamaların ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği belirtiliyor. Bu nedenle birçok ülkenin merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikalarını sürdürdüğü vurgulanıyor.

Türkiye'de ise yakın dönem göstergeleri, enflasyonun ana eğiliminin yükseliş gösterdiğine işaret ediyor. Güçlü iç talep, ücret ve döviz kuru kaynaklı maliyet baskıları ile katı hizmet enflasyonu bu yükselişi etkiliyor. Ayrıca vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da enflasyonu olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.

Kararda, doğrudan yabancı yatırımların artışı, dış finansman koşullarındaki iyileşme, artan rezervler ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabının dengelenmesine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye yönelik ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmaya yardımcı olacak şekilde belirlenecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir düzelme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade ediliyor.

Kurul, mikro ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğinin artırılmasına yönelik çabalara devam edeceğini vurguluyor. Bu süreç, etki analizlerine dayanarak kademeli olarak ilerleyecek. Faiz artırımının yanı sıra, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları da parasal sıkılaştırmayı desteklemek amacıyla alınmıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarını koruma amacı doğrultusunda mevcut tüm araçları kullanmaya devam edecektir.

TCMB Para Politikası Kurulu, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini açıkladı.