Nikahta Dua Okunmasına İzin Verilmemesine İlişkin Soruşturma Başlatıldı Nikahta Dua Okunmasına İzin Verilmemesine İlişkin Soruşturma Başlatıldı

Poyraz, ENAG’ın Mayıs verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi'nde 12 aylık artış oranının yüzde 109,01, yılbaşı itibarıyla artış oranının ise yüzde 38,96 olduğunu belirtti. Ayrıca, halkın pazarda ve markette fiyat artışlarıyla mücadele etmekte olduğunu, bunun doğrudan halkın yaşam standartlarına etki ettiğini ifade etti.

Poyraz, memur ve emeklilerin maaşlarındaki artışların göstermelik olduğunu ve bu durumun alım düzeylerinin kabul edilemez derecede düştüğünü vurguladı.

Mevcut Maaş Durumu ve Yeni Kanun Teklifi

Poyraz, aile yardım ödeneği dahil en düşük memur maaşının 11.848 TL, en düşük memur emeklisi maaşının ise 7.901 TL olduğunu anımsattı. Kendi kanun teklifleri ile gelirleri enflasyonun gerisinde kalan memur ve emeklilerin nefes almalarını amaçladıklarını belirtti.

Poyraz, "Mayıs ayı yoksulluk sınırı dört kişilik bir aile için 33.750 TL iken, biz en düşük memur maaşının 22 bin TL olması için kanun teklifi sunacaklarını müjdeleyenlerle aynı ülkede yaşıyoruz ama maalesef aynı ülkeyi yaşamıyoruz," şeklinde konuştu.

Asgari Ücretle Memur ve Emekli Maaşları Arasındaki Bağ

Uğur Poyraz, kanun tekliflerinde, memur maaşlarının asgari ücretle doğrudan ilişkili olması gerektiğini belirtti. Teklifte, memur maaşlarının asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen asgari ücret tutarında olmasını önerdi.

Benzer şekilde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 19. maddesinde yer alan "7500 Türk lirasından" ifadesinin "asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen asgari ücret tutarında" olmasını istedi.

Bu teklifin amacı, memur ve emeklilerin yaşadığı maddi zorlukları hafifletmek ve yaşam standartlarını iyileştirmek için maaşlarını güncel ekonomik koşullara uygun şekilde düzenlemektir. Kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda, memur ve emekli maaşları önemli ölçüde artacak, böylece enflasyonun etkisi azaltılmış olacak.