Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Kamu Toplu Sözleşmesi süreci devam ediyor. Hükümetin ilk zam teklifini açıklamasının ardından gözler 17 Ağustos tarihine çevrildi. Ekonomist Muhammet Bayram, yaklaşan zamla ilgili "Yüzde 30’lara gelebileceğini düşünüyorum." şeklinde bir görüş belirtti.
 

Türk Yatırım Fonu Kuruluyor! Kayıtlı Sermaye 500 Milyon Dolar Türk Yatırım Fonu Kuruluyor! Kayıtlı Sermaye 500 Milyon Dolar

Müzakerelerde kritik bir aşamaya gelinirken, hükümet tarafından memur ve memur emeklilerine yapılan ilk zam teklifi dün masaya yatırıldı. Hükümet, 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9; 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında ise yüzde 5 oranında zam teklif etti. Ancak Memur-Sen tarafından bu teklif kabul edilmediğinden, hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni teklifler sunacak.

Eğer taraflar anlaşamazsa, 23 Ağustos itibarıyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, bu zam oranları yüzde 30'lara kadar çıkabilir. Ancak Bayram, zam artışlarından ziyade sosyal hakların öne çıkabileceğini ve özellikle kira yardımı gibi sosyal avantajların masada olabileceğini belirtiyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 58 civarında olduğundan, ikinci altı aylık enflasyon da yaklaşık yüzde 30 olacaktır. Hükümetin teklif ettiği zam toplamda yüzde 23 olarak belirtiliyor. Bu durumda, Bayram'a göre teklifin yüzde 30'lara kadar çıkması olası görünüyor.

Sonuç olarak, memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranları, toplu sözleşme sürecindeki görüşmelere ve enflasyonun seyrine bağlı olarak şekillenecek. Sosyal haklar da zam oranları kadar önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.