SGK Başuzmanı İsa Kararkaş'ın gündeme getirdiği Eşel Mobil Sistemi, memur maaşlarının belirlenmesi konusunda yeniden tartışma konusu haline geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in maaş zamlarında hedef enflasyonu esas alacağını açıklaması, Eşel Mobil Sistemi'ni akıllara getirdi. Peki, Eşel Mobil Sistemi nedir ve maaşlarda artış nasıl olacak?

Yüksek enflasyonun maaşları hızla erittiği bir dönemde, maaş zamları kısa sürede yetersiz hale geliyor ve vatandaşlar zor durumda kalıyor. Bu nedenle yeni bir formül arayışı içine giriliyor. Eşel Mobil Sistemi, bu bağlamda gündeme geldi.

Genelevde 'Sigara' Tartışması: Beyzbol Sopasıyla Kafasına Vuruldu Genelevde 'Sigara' Tartışması: Beyzbol Sopasıyla Kafasına Vuruldu

Eşel Mobil Sistemi Nasıl İşleyecek?

Eşel Mobil Sistemi, maaş zamlarının enflasyona göre değil, hedef enflasyona göre belirlenmesini öneriyor. SGK Başuzmanı İsa Kararkaş, bu sistemi önerirken, son 10 yıllık enflasyon hedeflerine ve gerçekleşmelere dikkat çekiyor. Gerçekleşen enflasyonun hedef enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirterek, hedef enflasyonla maaş zammının insanların reel gelirlerini azaltacağını vurguluyor.

Çalışanların ve emeklilerin enflasyona karşı korunması gerekiyorsa, Eşel Mobil Sistemi devreye alınabilir. Bu sistem, yüksek enflasyon dönemlerinde maaşları enflasyona karşı korur. Enflasyon arttıkça maaşlar da artar, bu sayede çalışanlar ve emeklilerin gelirleri reel olarak azalmaz. Eşel Mobil Sistemi, enflasyon karşısında maaşları otomatik olarak ayarlar.

En Düşük Emekli Maaşı İçin Zam Mümkün mü?

En düşük emekli maaşlarına yönelik yapılabilecek zam konusunda da İsa Kararkaş bir açıklamada bulundu. Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamalarından, en düşük emekli maaşlarına Ekim ayında bir zam çalışmasının yapılabileceği anlaşılıyor. Kararkaş, bu konuda net bir bilgi veremese de bu durumun kamuoyu tarafından büyük bir beklentiye dönüştüğünü ifade ediyor. En düşük emekli maaşının asgari ücretin olduğu bir ülkede en azından 10.000 TL olması gerektiğini söylüyor.