Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele kapsamında yeni yetkiler veriliyor. Türkiye’nin de üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) aldığı kararlar doğrultusunda hazırlanacak düzenleme ile MASAK, şüpheli hesap hareketlerini anlık olarak izleyebilecek ve gerektiğinde hesapları anında dondurabilecek. Yasa, Meclis’in açılmasıyla birlikte yürürlüğe girecek.

Yeni sistem sayesinde bankalar ve finans kuruluşları üzerinden yapılan olağandışı işlemler saniyeler içinde tespit edilerek mali denetime alınacak. Kaynağı belirsiz ya da olağan dışı görülen tüm hareketler MASAK’ın doğrudan takibine girecek.

Sahil Güvenlik Komutanlığında Atamalar Gerçekleşti
Sahil Güvenlik Komutanlığında Atamalar Gerçekleşti
İçeriği Görüntüle

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her yıl 1,5 trilyon dolar kara para aklanıyor. IMF ise bu rakamın son yıllarda 2 trilyon dolara yükseldiğini tahmin ediyor. Düzenlemenin, Türkiye’nin FATF kriterleriyle uyumlu hale getirilmesi ve küresel finansal suçlarla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla hayata geçirileceği belirtildi.