Kamudanhaber- Özel haber

Birkaç gündür internet sitelerinde: “5 gün devamsızlık yapan lise öğrencileri teşekkür/takdir alamayacak!” haberleri yer alıyor. Kuşkusuz bu haberleri yapanlar gerekçelerini Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine dayandırıyor. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 2. Bölümü’nde:

“Teşekkür, takdir ve üstün başarı belgesi ile ödüllendirme

MADDE 160-  (1)  (Değişik: RG-1/9/2018-30522)  Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen,  tüm derslerden başarılı olan,  dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden; a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi, b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi, c)  Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir.” ifadeleri yer alıyor.

Yönetmelikte yer alan “özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen” ifadesinden dolayı öğrencinin not ortalaması 90 -100 arasında olsa bile bu öğrenciler başarı belgesi takdir/teşekkür alamayacaklar.

Eylül ayında pandemi şartlarında okular açıldığında; okul idareleri, velilerden; “Velisi bulunduğum öğrencide covid 19 belirtileri tespit edersem okula göndermeyeceğimi taahhüt ediyorum” taahhüdü almışlardı.

Veli ve öğrenci hem bu taahhüdün gereği olarak hem de toplum sağlığını düşünerek burun akıntısı, öksürük, ateş, hapşırma vb. belirtiler ortaya çıktığında sorumlu davranarak okula gitmemiş/gönderilmemişlerdi. Ardından test yaptırıp test sonucu negatif çıkınca da okula devam etmişlerdi. Karantinaya alınan sınıflarda da karantina sonrası test yaptırmayan/yaptıramayan öğrenciler okula devam edememişlerdi. Şimdi bu şekilde özürsüz devamsızlık sınırı 5 günü geçen lise öğrencileri teşekkür ya da takdir gibi başarı belgesi alamayacaklar.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde bu şekilde bir hükme rastlanmadığından ilkokul ve ortaokullarda böyle bir durum söz konusu değil. Yani ilkokul ve ortaokul öğrencileri özürsüz 5 gün devamsızlık yapsalar bile başarı belgesi olarak teşekkür ve takdir alabilecekler.

Ortaya çıkan durumda sorumlu davranarak okula gidemeyen/gitmeyen başarılı lise öğrencilerinin bu sorumluluğu ise cezalandırılmış olacak. Eğitim sistemimiz, sorumlu davranan öğrenciyi cezalandırmanın utancını yaşamamalı.

Sayın Bakanım, bu sorunu çözmek sizin elinizde. Yüzbinlerce öğretmenin pandemi sürecindeki fedakârlığını gören gözleriniz ve hisseden kalbiniz, nasıl ki onları başarı belgesiyle ödüllendirmeyi seçtiyse; umarız, bu başarılı gençlerimizi de görür ve sorunu çözersiniz. Pandemi şartlarından dolayı bir istisna yapılabilir. Karneler basılmaya başlandı. Ama başarı belgeleri halen basılabilir. Karne basımını da etkilemez…

Saygı ve hürmetle…

Murat Kenan Erdem

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

KAMUDANHABER TELEGRAM KANALI İÇİN: https://t.me/kamudanhabersitesi