Türkiye genelinde 14 milyon emeklinin merakla beklediği maaş farkı ödemeleri için takvim netleşti. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada, "Zamları yüzde 49.25'te eşitlenen 14 milyon emeklimizin ek zam ödemeleri için takvim belirlendi. Aylık farklar yaklaşık bir hafta içerisinde emeklilerimizin hesabına yatacak" dedi.

Mersin'de dağ yolunda terk edilmiş bebek bulundu Mersin'de dağ yolunda terk edilmiş bebek bulundu

Zam oranlarıyla birlikte ocak ayında gerçekleşen emekli aylığı ödemelerinin ardından, yeni hesaplamalar ve ek ödemelerle emeklilere yapılacak olan ödemeler için belirlenen takvim açıklandı. Çalışma Bakanı Işıkhan, emeklilerin aylıklarına yapılacak olan artışın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, ek ödemelerin bir hafta içinde emeklilerin hesaplarına yatırılacağını belirtti.

Yüzde 49.25 Zam İle En Düşük Emekli Aylığı 10 Bin Lira Oldu

SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan zamlar, refah payı ile birlikte yüzde 49.25'e eşitlendi. Bu kapsamda en düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkarıldı. Sigorta girişi 2000 öncesi olan en düşük işçi emekli aylığı, 7 bin 616 liradan 11 bin 366 liraya yükselirken, bu artışla birlikte emeklilere 3 bin 750 lira civarında bir fark ödemesi yapılacak.

Kök Aylıklar Yeniden Hesaplanacak

Emeklilere yapılacak olan ödemelerde kök aylıklar da yeniden hesaplanacak. Örneğin, 10 bin lira kök aylığına sahip olan bir emeklinin yeni aylığı yüzde 49.25 artışla 14 bin 925 lira olacak. Yapılan zamlar, Ocak ayında ödenen tutar ile arasındaki farkı emeklilerin banka hesaplarına yatırılacak.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, bu zam oranlarıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışlarını, memur emeklileri gibi yüzde 49.25'e yükselttiklerini belirterek, "Zam oranları Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra oluşan aylık farkları yaklaşık bir hafta içerisinde emeklilerimizin hesabına yatmış olacak" dedi.

Dul ve Yetimlerin Farkı Nasıl Hesaplanacak?

En düşük emekli aylığının 10 bin lira olmasıyla birlikte dul ve yetimlerin farkı da yeniden hesaplanacak. Bu kapsamda, ölüm aylığı oranlarına göre 7500 lira alacak olan bir kişinin hesabına 1875 lira fark yatırılacak. Yapılan bu artışlar, emeklilere olan ödemeleri daha adil ve eşit hale getirme amacını taşıyor.

Çalışma Bakanı Işıkhan, yaptığı açıklamalarda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamların yüzde 37.57 olarak ortaya çıkan artış oranlarına 11.68 puan daha eklenerek, emekli maaşlarının artış oranlarını tüm emekliler için eşitlediklerini ifade etti.