Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddesi çerçevesinde, olağanüstü durumlar (salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları vb.) nedeniyle eğitim-öğretim süreçlerinde bazı düzenlemeler yapabilme yetkisine sahiptir.

Bu doğrultuda, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremler sebebiyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçeleri, olağanüstü hal kapsamına alınmıştır. Bu illerde, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıflarda kayıtlı olan ve Liselere Geçiş Sistemi kapsamında merkezi sınav puanına göre tercih yapacak öğrenciler için ek düzenlemeler yapılmıştır.

Belirtilen illerde yer alan okullara yerleştirme tercihi yapacak öğrenciler için her şubeye ek 2 kontenjan verilmiş ve yerleştirme işlemleri, okul taban puanından bağımsız olarak gerçekleştirilmiştir. Bu karar, Yönetmelikte belirlenen sınıf kontenjanları ve taban puanını etkilememek kaydıyla alınmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok beğenilen lider oldu! Yedi ülkeden tam not aldı... Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok beğenilen lider oldu! Yedi ülkeden tam not aldı...

Bu düzenleme, deprem etkisiyle sarsılan bölgelerdeki öğrencilere daha fazla seçenek sunmayı hedeflemektedir. Böylece, öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri ve tercih yapma sürecinde daha esnek bir yaklaşım benimsenmesi amaçlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı, depremzedelerin eğitim hayatlarını etkileyen böylesi zorlu durumlarda, ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak gereken düzenlemeleri yapmaktadır.