Psikiyatri Uzmanının Kliniğinde Uyuşturucu Ticareti! 51 Kişi Gözaltında Psikiyatri Uzmanının Kliniğinde Uyuşturucu Ticareti! 51 Kişi Gözaltında

Bunun yanında, son bir haftadır bu tür provokasyonlara sessiz kalması sebebiyle eleştirilen İsveç hükümeti, Dışişleri Bakanı Tobias Billström aracılığıyla yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Billström, "Hükümetin birincil önceliği, İsveç vatandaşlarının hem içeride hem de dışarıda güvende olmalarını sağlamaktır. Bu konularla ilgili çalışmalarımızı Meclis'te yakında paylaşacağız." ifadelerini kullandı. İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ise, 8 Temmuz'da Aftonbladet gazetesine verdiği röportajda, hükümetin Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerini durdurmak için yasa değişikliği yapılması hakkında tartışmalar yürüttüğünü ifade etti.

İsveç'te Artan Provokatif Eylemler

Bu olaylar, İsveç'te son zamanlarda artan ve çok sayıda kişinin yaralandığı Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin bir devamı. Özellikle Danimarkalı aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan'ın, 2022 Paskalya tatili süresince çeşitli şehirlerde yaptığı provokatif eylemler geniş çaplı tepki toplamıştı.

Bu eylemlere karşı çıkan ve Paludan'ın durdurulmasını talep eden göstericiler, olayları protesto için yollarda lastik yakarak polise taş atmışlardı. Karşılaşmalarda 104 polis ve 14 gösterici yaralanmış, 20 polis aracı yakılarak tahrip edilmişti.

Öte yandan, 21 Ocak'ta Stockholm'de Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakarken, 28 Haziran'da ise Irak asıllı Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında benzer bir eylemi gerçekleştirmişti. Ayrıca Momika, 20 Temmuz'da da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayakları altına almıştı.