Merkez Bankası'nın menkul kıymet zorunluluğu kararıyla birlikte bankalar, çoğu kredi kartından nakit avans hizmetini kapattıklarını duyurdu. 16 Mayıs'ta yayımlanan yeni regülasyonla birlikte ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirilmişti. Bu kararla birlikte belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimler ve kuyum harcamaları, kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olması gerektiği belirlendi.

Bankacılık kaynaklarına göre, tüketiciler genellikle kredi kartından nakit avans çekerek ihtiyaçlarını karşılıyordu. Ancak menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avans hizmetini durdurma kararı aldı. Banka temsilcileri, öncesinde faiz oranlarının düşük olduğu için birçok kişinin yüzde 1,36 faiz oranıyla kredi kartından nakit avans kullandığını belirtti. Bu durumun bankalar için zararlı bir durum olduğuna dikkat çekildi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin enflasyon rakamlarında ciddi düşüş bekliyor Fitch Ratings, Türkiye'nin enflasyon rakamlarında ciddi düşüş bekliyor

Sektör temsilcileri, bu kararın talep enflasyonunu kontrol altına almayı amaçladığını ifade etti. Bankalar, menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte kredi kartıyla nakit avans kullanımını kısıtlayarak, talep yoğunluğunu azaltmaya ve ekonomideki enflasyon baskısını hafifletmeye çalışmaktadır.