Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın analizine göre, bireysel kredi kartlarındaki kişi başı borç artışı, yavaşlamış olsa da devam ediyor. Finansal İstikrar Raporu'na göre, düşük limitli kartlarda limit kullanım oranları artıyor.

Bloomberg'de yer alan bir habere göre, bireysel kredi kartlarının aktif kullanıcı sayısı ve kişi başı borç tutarı artmaya devam ediyor. İhtiyaç kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesinin ardından hanehalkının kredi kartlarına yönelmesi dikkat çekiyor.

Araç muayenesinde kartlı soygun Araç muayenesinde kartlı soygun

Analizlere göre, gelir artışları sonrasında yapılan limit güncellemeleri, kredi kartı kullanım kapasitelerini etkiliyor. Yüksek limitli kartlarda limit kullanım oranları gerilerken, 25-100 bin TL arasındaki kartlarda doluluk sınırlı artış gösteriyor.

Kredi kartından faize bırakılan borç tutarı artarken, bu tutarın toplam kredi kartı borcuna oranı tarihsel ortalamaların altında kalmış. Asgari ödeme oranı ve üzerine ödeme yapılan kartlarda faize bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 12,6 iken, asgari ödeme oranının altına ödeme yapılan kartlarda gecikmeye bırakılan borçların oranı yüzde 8,1 olarak kaydedilmiş.

Gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı ise yaklaşık yüzde 20 ile tarihsel ortalamaların altında görünüyor.