Faturaların tahsilatı için sahte ödeme merkezileri tekrardan gündeme düştü. İstanbul’da başta elektrik, su ve internet olmak üzere fatura tahsilatı gerçekleştiren bu merkezlerde vatandaşa ödeme makbuzu bile sunabiliyor. Konumlandıkları bölgede en fazla üç ay yer edinebilen bu sahte noktalar, büyük oranda ilk ödemeleri düzenliyor.

Bu konuda güven topladıktan sonra diğer aylarda ise vatandaşları kandırıyorlar.  Yatırılmamış faturasını teyit etmeye elen vatandaşlar, ‘sistemlerinde sorun var ödeme düşecek’ diye oyalanırken, aradan geçen zamanda yüzlerce kişiden nakit ücretler alarak arkalarına bakmadan kayboluyorlar. İstanbul Beyoğlu’nda iki merkezde ve Kağıthane’de bir tahsilat yapan dükkanda önceki gün ödemesini merak edip sormak için gelen kişiler kapalı dükkanları görünce şaşırdı. Kilitli kapılar arkasında dükkanlarda bir şey kalmadığı anlaşılıyordu. Kısa zamanda dolandırıldıklarını fark eden vatandaşlar, sahte ödeme makbuzlarını ne yapacaklarını bilemedi. 

EK ÜCRETLERE KONUSUNDA UYARI

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşların en başta tanınmış yerlerde ödeme sağlamlarını, ödeme noktası tabelalarına kulak asmadan yetkili kurumların ve BDDK’nın sitesi aracılığıyla buraların denetlenmesi gerektiği konusunda uyarı yapııyor. Fatura ödeme işlemi tamamlandıktan sonra en fazla bir gün sonra faturanın ödenip ödenmediğinin kontrol edilmesini söyleyen Ağaoğlu, “Eğer ödeme yapılmadıysa hemen kolluk kuvvetlerine başvurulmalı. Yetkili ödeme noktalarında ödemeler saniyesinde yapılıyor. Herhangi bir bahane ile beklemeye aldanılmasın” şeklinde konuştu.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR NELER?

1- Yetkili ödeme noktaları genel itibarıyla bankalar ve PTT olarak belirlenmiştir. Elektronik para kuruluşları ve yetkili ödeme kuruluşları da kullanılabilir.

İlçe Milli Eğitim Müdürü ataması yapıldı İlçe Milli Eğitim Müdürü ataması yapıldı

İstanbul’da en çok konut satılan ilçe belli oldu: 57 ilden daha fazla nüfusu var
İstanbul’da en çok konut satılan ilçe belli oldu: 57 ilden daha fazla nüfusu var
Haberi Görüntüle
2- BDDK internet sayfasında yayımlanan yetkili kuruluş listeleri kontrol edilebilir.

3- Halihazırda yetki belgesi verilmiş bulunan CK Elektrik ödeme noktalarının güncel listesi de şirket internet sitesinde (www.ckbogazici.com.tr) düzenli olarak yayınlanıyor.

4- Bu merkezlerin dış cephesinde BDDK logosu, ödeme kuruluşunun logosu, 10 haneli temsilci kodu ve karekodun yer verildiği etiketlerin bulunması gerekiyor.

5- CK Enerji Boğaziçi Elektrik Avrupa yakasında sayıları 115’i bulan Müşteri İşlem Merkezi (MİM) ve 13 adet Müşteri Hizmet Merkezi (MÜHİM) ile tüketicilere tahsilat ve abonelik işlemi yapıyor.

İNTERNET DOLANDIRICILARI DA VAR!

Yetkisi olmayan ödeme noktalarının meydana getireeği sıkıntılara yönelik tüketicileri tekrar tekrar bilgilendirmeye dikkat ettiklerini vurgulayan CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, “Daha çok mahalle aralarında bir masa, bir sandalye ile kurulan faturasını ödeyeceği kurum ile anlaşması ve lisansı bulunmayan ‘yetkisiz ödeme noktaları’ tüketiciler için büyük risk oluşturuyor. Fatura başına belli bir ücret de ‘tahsilat bedeli’ alan ve korsan olarak da ifade edilen bu noktalara karşı tüketicilerin dikkatli olması, ileride mağduriyet yaşanmaması için çok önemli. Ödeme merkezine fatura yatırırken ek ücret alınıyorsa, tüketici orada bir yetki sorunu olduğunu anlayabiliyor. Yetkisi olmadığı halde tahsilat yapan bu noktalarda tüketiciye verilen makbuzun da yasal bir geçerliliği bulunmadığını belirtmek isterim” ifadelerini kullandı. 

Son zamanlarda bu sahte ödeme noktalarının çeşitli adlarla internet adresleri üzerinden de fatura tahsilatı düzenlemeye çalıştıklarının altını çizen Aytac, “Bu internet siteleri, fatura başına çok yüksek komisyon bedelleri talep ettikleri işlemler sırasında kişisel kimlik bilgileri ve kredi kartı bilgilerini de alıyorlar. Bu durum tüketicileri yüksek komisyonların yanı sıra bilgilerinin çalınması, kredi kartlarının kötü niyetli olarak kullanılması gibi tehditler ile de karşı karşıya bırakıyor” dedi.