Vatandaşlar borcun gittikçe artmasıyla aylar geçtikçe ödenemez şekile dönüşen kredi kartı borçlarıyla yüzleştiğinde ne yapacağını şaşırıyor, hızlı bir şekilde borcu kapatma şekillerine başvuruyor. Borcu artanlar ve ödenemez bir forma dönüşen vatandaşlar ne yapacağını bilemezken, bir yandan da ‘Arabayı mı satışa koysam, yoksa yeni kredi mi çeksem?’ soruları kafasında canlanıyor. 

Kredi kartı borcu olan ve uygun şekilde kart kullanımayanlara FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen tarafından öneriler peş peşe sıralandı.

KREDİ KART BORCUNU BİTİRMEK İSTEYEN BİRİ NASIL BİR YOL İZLEMELİ? 
"Örneğin; sağlık, beklenmedik acil bir durum, geçim veya hayır diyemediğimiz harcamalar olabilir. 3 aylık ekstrenizi inceleyerek sıklıkla yaptığınız harcamaları renkli kalemle işaretleyin ve bundan sonrası için bu tür harcamalarda kredi kartı kullanmayın." şeklinde konuştu. Ardından birikmiş kredi kartı borcunu bitirmek için ilk yapılması gerekenleri tek tek açıkladı:


1. Borçlarınızın listesini yapın.

2. Kredi kartı borcunu kapatana kadar banka kartı ya da ön ödemeli kart kullanın.

3. Aylık bütçe yaparak nereye ne kadar harcadığınızı görün.

4. Borcu kapatmak için bütçeden kısabilecek harcamaları belirleyin.

5. Ek gelir yaratma yollarını araştırın. Örneğin, evde kullanmadığınız eşya, kıyafet vb şeyleri satmak.

BORCU, BORÇLA KAPATMAK... 
"Kredi kartı borcunuz yüzünden maaşınızdan size harcayacak para kalmıyorsa çekebilirsiniz. Böylece büyük bir borcu aylık taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Kredi kartı borcunuz var, kapatmak için kredi çektiniz diyelim. Eğer kredi kartını kullanmaya devam edersiniz, bu sefer hem kredi kartı borcunuz hem de kredi borcunuz oluyor. Mevcut borcunuz bitene kadar kredi kartı kullanmamalısınız yoksa daha fazla borçlanırsınız. Bu tıpası olmayan bir küvete su doldurmaya benzer." ifadelerine yer verdi.

ASGARİYİ ÖDEMEYLE BORÇLAR KAPANIR MI?
Karttaki borcu kapatmak için, başka bir karttan nakit avans çekmenin mantıklı olup olmadığı da merak edilen konular arasında. Denizmen konuya ilişkin, "Büyüklerimiz taşıma su ile değirmen dönmez demişler. Başka karttan çekip borcu kapatmak sizi bir süre idare eder fakat çözüm değildir." dedi, kredi kartı borcunun sürekli olarak asgari tutarını ödeyerek borcun tamamından kurtulmak mümkün olup olmadığı sorusuna ise şu bilgileri aktardı:

"KREDİ NOTUNA GÖRE DEĞİŞİYOR"
"Bu çözüm kişinin gelirine ve kişinin kart borcu dahil tüm borçlarının büyüklüğüne ve kredi notuna göre değişir. Giderler gelirleri aşıyorsa ve kart borcunu taksitlendirmek bütçeyi rahatlatıyorsa, evet avantajlı.

Dikkat edilmesi gereken şey, taksitlendirme yapıldıktan sonra sağlıklı harcama alışkanlıkları edinmek ve kredi kartı üzerinden yeni borç yapmamak. Aksi halde borç taksitlendirme sadece geçici bir çözüm olarak kalır ve sonucunda daha büyük borçlara sebep olabilir. Bankadan bankaya değişmekle birlikte taksitlendirme işlemi max. 12 ay olarak yapılabilir." diye konuştu.

"ÖDEMEKTE ZORLANIRSINIZ"
"Bu, para yönetiminin en temel kuralı. Kredi kartı limiti kadar kendinizi zengin hissetmeyin. Bu para sizin değil. Enflasyon var diye gereksiz borç yapmayın yoksa, iş kaybı vb. sorun yaşadığınızda kredi kartı borcunu ödemekte zorlanırsınız.

İlk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kredi kartı limiti, ilk yıl için, aylık net gelirinin iki katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise dört katını aşamıyor." dedi.

HARCAMA SÜRECEK, ÖDENECEK BORÇ KATLANACAK
Taksit erteleme ile maliyete faiz eklense de 1-3 ay gibi bir süre kazanılması borcu fazla olan bir kişi için fırsat mı değil mi?

FODER Kurucu Başkanı Denizmen, "Taksitleri 1-2 ay ertelediniz diyelim, doğal olarak harcamalar devam edeceği için ödenecek borç daha da artacaktır. Hayatta ne olacağını bilemeyiz. Sağlık problemi, iş kaybı vb. beklenmedik olaylara hazırlıklı olmak için borçları ertelemek yerine ödeyip finansal hayatımızı iyileştirmeyi tercih etmeliyiz." ifadelerine yer verdi. 

Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat

BÜTÇE NASIL KORUMA ALTINA ALINABLİR? 

"Satın alma gücümüz ve paranın değeri değişiyor. Kendimizi hazırlamanın en iyi yolu bilgiyle güçlenmek ve kontrolümüzde olan şeylere odaklanmak. Finansal okuryazarlık, enflasyonun hayatımızı nasıl etkilediğini anlamak için gerekli bilgileri veriyor.

Bütçe disiplini için gelirinizi, giderlerinizi yazın, takip edin, harcama alışkanlıklarınızın farkında olun. Tüm harcamalarınızı yazmanız ‘Bu para nereye gidiyor bilmiyorum’ demenizi engeller. Kısmanız gereken harcamaları açıkça görürsünüz. Birikmiş kredi kartı borcunuz varsa zaruri harcamalara odaklanın. Dışarıda yemek yeme, abonelik, üyelik gibi zorunlu olmayan harcamaları bir süre için durdurabilirsiniz. Alışveriş yaparken istek mi ihtiyaç mı diye sorun. Kampanyaları takip etmek önemli ama ihtiyaç olmayan bir şeyi sırf kampanyada diye almak yanlış. Kartınızda biriken puanları, ödülleri ‘kullanmış olmak’ için değil, ihtiyaç anında kullanın.

"HAYAT KALİTENİZ AZALIYOR DEMEKTİR"
Yaşam standardı mı hayat standardı mı? Bunlar iki ayrı kavram. Yaşam standardınızı para harcayarak yükseltebilirsiniz, hayat kalitesi için ise anlam gerekir. Örneğin, kredi kartıyla ihtiyaç dışı alışveriş yaparak belki yaşam standardınızı yükseltebilirsiniz fakat borcunuz arttıkça geceleri uyuyamıyorsanız ya da yediğiniz yemekten tat alamıyorsanız hayat kaliteniz azalıyor demektir.

Özetle: Denge en temel olgudur. Ve hayatta her şey matematik ile hesaplanamaz. Borçların hepimizin üzerinde oluşturduğu farklı duygusal kodlar vardır. Örneğin, enflasyon var diye her şeyi taksitlendirirseniz (matematiksel anlamda doğru), 24 sonra içinden çıkamadığınız kontrol edemediğiniz sürekli borçluluk size büyük bir yük verebilir (duygusal anlamda yanlış).

yanlış). O yüzden bu konulara karar verirken kişinin kredi kartı ve borç ile olan ilişkisini gözden geçirmesi önemlidir. Tek bir doğru ve yanlış yoktur. Denge, irade, para karakteri , geçmişte ailede yaşananlar, ve duygular çok önemlidir." şeklinde konuştu.