Bankalar ile vatandaşlar arasında süregelen kredi kartı aidat sıkıntııs bu yıl bankaların uygulamaya koydukları fahiş zam tutarları ile daha da yükseldi. Tüketici Hakem Heyetleri ve tüketici derneklerine bu anlamda binlerce şikayet gelirken, yılda bir defa ödenen kredi kartı aidatlarının 400 ila 1500 TL arasında değiştiği ileri sürüldü.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, "Bu yıl genellikle özel bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptılar. Türkiye'de 103 milyon aktif kredi kartı var. Bu kartlara bu yıl 30 milyar TL'yi aşan bir aidat yansıtılacak" ifadesini kullandı.


Kredi kartlarından yıllık aidat adı altında ödeme alınması, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince çıkarılan ve 3 Ekim 2014 tarihinde paylaşılan "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereğince yürürlüğe geçmişti.

Fakat burada bankalara da bazı şartlar uygulandı. Öncelikle kredi kartının aktif  kullanılıyor olması, kredi kartının 180 gün işlem yapılmaması, alınacak kart aidatı ücretinin makul bir seviyede olması, kart sahibinin onayından geçmesi ve tüketicilere banka tarafından alternatif bir aidatsız kart şartının olması önem arz ediyoe. Ancak son zamanda özel bankalar tarafından aidatlara uygulanan zamlar makul ücret şartını ezerken, onay ve aidatsız kart sunma şartının da görmezden gelindiği anlaşıldı.



ŞİKAYETLERİN 3'TE 1'İ KART AİDATLARINA YÖNELİK
TÜDER Başkanı Levent Küçük, Türkiye'de aktif halde kullanılmakta olan 103 milyon kredi kartı olduğuna değinerek, "Burada bankalar lehine çok büyük bir ekonomik büyüklük oluşuyor. Şu anda banka aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Özellikle özel bankalar aidatlara bu yıl yüzde 50 ila 70 arasında zam yansıttı. Yani makul ücret şartını gözardı ettiler. Aidatsız kredi kartlarını düştüğümüzde bu yıl vatandaşa 30 milyar TL'yi aşkın bir aidat çıkarılacak. Bize gelen şikayetlerinde 3'te 1'ini kart aidatı şikayetleri oluşturuyor. Bu aidatların tümüyle kaldırılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Küçük, kredi kartı aidat sıkıntılarına yönelik düzenleme istediklerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da ilettiklerini de vurgulayarak, "Vatandaşların alışveriş yaptığı üye işyerlerinden komisyon alan bankalar zaten her alışverişten yüzde 5 kazanırken, bir de hala vatandaşa kart aidatı çıkarıyor" dedi.

"BU DURUMDA GAYRİ AHLAKİDİR" 
 "Bankalar bir ay önce kredi kartı ekstrelerine sonraki ay aidat kesileceğini yazarak vatandaşların onayını bu yöntemle aldıklarını savunuyorlar. Ancak bu bir onay mekanizması asla olamaz. Bu sebeple bankalar bu süreci doğru işletmiyor. Bankalar yine yasa gereği burada vatandaşlara aidatsız bir karta geçiş önceliği sunmaları gerekirken, yasa kapsamı dışında para puan ve harcama sözü gibi taahhütlerle aidatları iptal ediyor. Bu durumda gayri ahlakidir" şeklinde konuştu.

AİDATLAR GERİ NASIL ALINABİLİR? 
Vatandaşlar bankaların müşteri hizmetlerine ulaşarak ya da tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden başrvuruda bulunarak kredi kartı aidatlarını geri alabiliyor. Gerekli olan E-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş sağladıktan sonra arama kısmına TUBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) yazmanız yeterli olarak görülüyor.

Sonrasında Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına aktarılan vatandaşların, kesilen aidata ait dekont, adres, mail, bankanın vergi numarası gibi bilgileri doldurması ile işlemlerini bitiriyor.

Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Hapis Cezası İstendi! Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Yatabilir Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Hapis Cezası İstendi! Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Yatabilir

KART AİDATI İADESİNE İLİŞKİN GÖNDERİLEN MESAJLARA DİKKAT
Diğer bir yandan bazı dolandırıcılar tarafından kart aidatlarının geri alınabileceğine ilişkin atılan SMS mesajları, sosyal medya reklamları ve bu mesajların yönlendirdiği linkler de gün geçt,kçe artıyor. Söz konusu linklere tıklanması halinde, vatandaşlar yüksek tutarlı cep telefonu faturaları ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle banka müşteri hizmetleri ve E-Devlet üzerinden aidat iadesi başvurusu yapılması tek yol olarak nitelendiriliyor.