TCMB'nin açıkladığı son verilere göre, ihtiyaç kredisi faiz oranları 26 Ocak haftası itibarıyla yüzde 60,73 seviyesine geriledi. Ocak ayının başında yüzde 63,4 olan ihtiyaç kredisi faiz oranları, son üç haftada 2,5 puanlık bir düşüş kaydetti. Taşıt kredisi faizleri de Ocak ayının ikinci haftasından itibaren yüzde 50,27'den yüzde 44,08'e düşerek yaklaşık 6,2 puan azaldı. Konut kredisi faiz oranları da yeni yılın ilk haftasından itibaren yüzde 42,1'den yüzde 41,21'e inerek düşüş eğilimini sürdürdü.

Kamu Bankaları Kredilerde Frene Bastı

Ekonomi Gazetesi'nin aktardığına göre, kredi büyüme hızlarında yaşanan yavaşlamanın arkasında özellikle kamu bankalarının politikaları yatıyor. Kamu bankaları, TCMB'nin politika faizi artırımlarına paralel olarak özellikle yüksek faiz oranlarına sahip tüketici kredilerinde frene basmış durumda. Ocak ayının başında kamu bankalarının tüketici kredilerindeki küçülme eğilimi azalsa da, ay sonunda yüzde 14,72'lik bir daralma gerçekleşti. Özel bankaların tüketici kredilerinde de Ocak ayı başındaki yüzde 47,05 seviyesinden bir geri çekilme görüldü.

Galatasaray, sahasında Sivasspor'u 6 golle geçti Galatasaray, sahasında Sivasspor'u 6 golle geçti

TL Mevduat Faiz Oranlarında Durulma

Geçen yıl rekor seviyelere ulaşan TL mevduat faiz oranları, yeni yılla birlikte bir miktar geri çekildi. Aralık 2023'te yüzde 53'e yaklaşan, Ocak ayı başında yüzde 51'in üzerinde seyreden 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, 26 Ocak itibarıyla yüzde 49,61'e düştü. Ortalama TL mevduat faiz oranları ise yüzde 46,36 seviyelerinde stabil bir seyir izliyor.