Yeni yapılan çalışma ile DASK’ın verdiği teminat bedeli iki katına ulaştı, 2024 yılı sonrası için ilvaeler kalktı, zorunlu deprem sigortası enflasyon güvencesi altına alındı.

Hürriyet'in haberine göre, merak edilen sorular yanıtlandı:


1. Zorunlu deprem sigortasının teminatları ne kadar oldu? 
1 Ocak 2024’ten sonra DASK’ın zorunlu deprem sigortası çerçevesinde verdiği teminatlar iki katına ulaştı. Bu kapsamda, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli betonarme binalar için 3 bin 16 liradan, 6 bin liraya; diğer yapılarda ise 2 bin 80 liradan, 4 bin liraya yükseldi. DASK’ın bir konut için vereceği en yüksek teminat tutarı da 640 bin liradan, 1 milyon 272 bin liraya olarak belirlendi.

Söz konusu konuuyla ilgili olarak, 2024 başından itibaren 100 metrekare bir konuta DASK’ın vereceği teminat 600 bin lira olarak değerlendirilmiş oldu. 200 metrekare bir konut için DASK’ın vereceği teminat tutarı ise 1 milyon 200 bin lira olarak ölçüldü.


2. Primler de yükselecek mi?

Yeni yılda DASK prim artışı yapmadı, ancak teminat artışına paralel ödenen prim yükselecek. Yani;

2023 yılı sonuna kadar 100 metrekare konut için verilen teminat 301 bin TL ve ödenen prim 700 lirayken, 2024 başından itibaren 100 metrekare konut için teminat tutarı 640 bin liraya çıktığı için ödenecek prim de yaklaşık 1.400 lira olarak değerlendirmeye alınacak.

Şöyle ki, teminat iki katına ulaştığı için ödenecek prim de o oranda br artış yaşayacak, ancak yeni seneden ekstra bir fiyat artışı görülmeyecek.

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu


3. Zeyilname uygulanacak mı? 
Zorunlu deprem sigortasını 2023 yılı içinde yaptırdıysanız ve poliçenizin süresi hala geçerliliğini koruyorsa; 2024 başında yükselen teminat tutarlarından yararlanmak için zeyilname yaptırmak şartıi bulunuyor.

Bilingiği üzere DASK poliçesi bir yıllık. Eğer DASK poliçesini 2023’ün Mart ayında yaptırdıysanız, poliçeniz 2024’ün Mart ayında bitecek. Şu anda elinizdeki poliçe eski teminatları kapsıyor.

Mesela, konutunuz 100 metrekare ise poliçenizde yazan teminat tutarı 301 bin lira.

Yılın başında aynı konutuz için DASK’ın verdiği teminat tutarı 600 bin liraya ulaştı. Zeyilname yaptırıp, prim farkını ödeyip, teminatınızı 600 bin liraya yükseltmeniz gerekiyor ki, olası bir depremde DASK size 600 bin lira tarafınıza yatırılsın.

4. DASK’ta zeyilname uygulaması kalkacak mı? 
Evet, kaldırılacak. 2024 yılında yapılan poliçeler için bundan sonra zeyilname yapılması şartı bulunmayacak. Yeni düzenleme ile artık zorunlu deprem sigortasına enflasyon güvencesi geldi.

2024 başından itibaren yapılacak DASK poliçeleri hem yeni teminatlar üzerinden hem de enflasyon korumalı düzenlenecek ve bundan sonra teminatlar enflasyon oranında artacağı için zeyilname yaptırılması istenmeyecek.


5. Deprem sigortasında enflasyon koruması ne demek? 
Yapılan yeni düzenleme ile 1 Ocak 2024’ten itibaren sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeller, her ay TÜİK tarafından bir önceki ay belirlenen aylık enflasyon oranında artış sağlanacak.

Örneğin, 2024’ün Ocak ayında 100 metrekare konutunuz için 600 bin lira teminatlı, enflasyon korumalı DASK poliçesi yaptırdınız.


Nisan ayında deprem oldu. Mart ayında enflasyon yüzde 5 olarak açıklandı ve DASK enflasyon korumalı olduğu için teminatınız 630 bin liraya yükseldi.

İşte DASK depremde size 600 bin lira değil, 630 bin lira ödeyecek. Ya da Ocak ayında DASK poliçesi yaptırdınız, 2025’in Ocak ayında yenilemesi geldiğinde artık zeyilname yapılmasına gerek olmadan, bir önceki ay enflasyon oranı neyse teminatınız o oranda otomatik artış sağlanacak.


6. Zeyilname yaptırmazsam neler yaşarım? 
Poliçeniz 2023 yılında yapıldıysa zeyilname yaptırmanız önemli. Yaptırılmaması iki olumsuz sonuç doğuruyor. Birincisi, poliçeniz eski teminatlı olduğu için olası bir depremde oluşacak hasarı DASK eski teminat üzerinden ödeme sağlayacak.

Hakbu ki,  zeyilname yaptırdığınızda enflasyon koruması da alacağınız için DASK size 600 bin liranın üzerinde tazminat tarafınıza ödenecek.