Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde ikinci ev almak isteyenlere yönelik konut kredisi miktarını yüzde 22.5 ile sınırladı. Ancak, ilk evini almayı düşünenlere özel bir kampanya geliyor.

BDDK'nın aldığı kararlar ilk kez ev alacak vatandaşları kapsamıyor. İlk kez ev alacaklar, evin değerine ve enerji sınıfına göre değişmekle birlikte yüzde 90'a kadar kredi kullanabilecekler. Bu kampanyada ise faiz oranının yüzde 1.20'ye düşmesi ve vadenin 15 yıla çıkması bekleniyor.

2023 yılında ipotekli (kredili) konut satışları geçtiğimiz yılların gerisinde seyrediyor. Ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28.2 azalışla 136 bin 63 konut için kredi verildi. Toplam satışın içinde kredili satışların payı yüzde 20.1 seviyesinde gerçekleşti.

Konut kredilerinin hacmi ise yükselişte. Merkez Bankası'nın verilerine göre, mevduat bankalarında konut kredilerinin büyüklüğü 403 milyar 318 milyon 416 bin TL, katılım bankalarında ise 41 milyar 810 milyon 946 bin TL seviyesinde bulunuyor.

Özel bankalarda konut kredisi faiz oranları yüzde 2.74 ile yüzde 3.60 arasında değişiyor. Kamu bankalarında ise konut kredisi faiz oranları yüzde 2.39 ile yüzde 2.59 arasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konut arzını artırma konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti ve yeni bir kampanyanın da gündemde olduğunu açıkladı. Kampanyanın ayrıntıları henüz resmiyet kazanmış değil, ancak kamu bankalarının yüzde 1.20 faiz oranı sunacağı ve vadenin 15 yıla çıkarılacağı beklentisi hakim.

Bakan Tekin'den Öğretmen Atamalarıyla İlgili Açıklama: Jüri ve Aday Kod İle Tanımlanacak Bakan Tekin'den Öğretmen Atamalarıyla İlgili Açıklama: Jüri ve Aday Kod İle Tanımlanacak

Bu yeni kampanya ile birlikte, ev sahibi olma hayali kuran birçok vatandaş için daha uygun koşulların sunulması bekleniyor. Kampanyanın sonbaharda hayata geçmesi planlanıyor.

Konut kredileri, ev alımında kritik bir rol oynuyor ve kredi oranlarındaki değişiklikler ev satışlarını doğrudan etkiliyor. Bu yeni kampanya, konut sahibi olmayı düşünenler için önemli bir fırsat sunabilir.