Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ev kredisi düzenlemesi, konut sektöründe önemli değişikliklere yol açıyor. İlk ev sahibi olacakların ve daha fazla ev almak isteyenlerin kredi alım koşulları farklılaşıyor.

İşte yeni düzenlemenin getirdiği detaylar...

Ekmeğe Büyük Zam! Ticaret Odası Yeni Ekmek Fiyatlarını İlan Etti Ekmeğe Büyük Zam! Ticaret Odası Yeni Ekmek Fiyatlarını İlan Etti
  • İlk Ev Kredisi Odaklı Değişiklik: Artık ilk defa ev sahibi olacaklar için ayrıcalıklı bir durum söz konusu. İlk ev alacaklar, satın alacakları evin değerinin yüzde 90'ına kadar kredi kullanabilecekler. Ancak bu avantaj, ilk ev dışında daha fazla ev sahibi olmak isteyenler için geçerli olmayacak.

  • İkinci Ev Kredisi Kısıtlandı: Eğer daha önce ev sahibi olan bir kişi, ikinci bir ev almak istiyorsa, kredi değer oranı yüzde 22,5 ile sınırlandırılacak. Bu da demek oluyor ki, ikinci ev için yalnızca evin değerinin yüzde 22,5'ine kadar kredi alınabilecek. Örneğin, bir evi olan bir kişi 3 milyon liralık bir ev almak istediğinde artık sadece 675 bin lira kredi çekebilecek.

  • Sosyal Konut Üretimi İyice Önem Kazanacak: Yeni düzenleme, müteahhitleri, daha çok orta ve dar gelirli kesimlerin alabileceği konut üretimine yönlendirecek. İnşaat sektörü, ilk ev sahibi olacak kişilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak üzere çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırabilir.

  • Maliyetler ve Kredi Faizleri Önem Kazanıyor: Konut sektöründe özellikle sosyal konut üretiminin artması ve daha fazla kişinin ev sahibi olabilmesi için inşaat maliyetlerinin düşürülmesi ve kredi faizlerinin daha ulaşılabilir hale getirilmesi önemli hale geliyor.

  • İkinci El Konut Piyasasına Etki: Yeni düzenleme, ikinci el konut piyasasına da etki edebilir. İkinci el konut alım satımında alıcıların daha sınırlı kredi kullanabilmesi, fiyatlar ve talep üzerinde etki yaratabilir.

  • Konut Satış Trendlerinde Değişiklik: Konut kredisi faiz oranlarının artması nedeniyle, ipotekle alınan konut sayısında düşüş yaşanabilir. Özellikle ilk evini alacak müşterilerin, kredi almak için öncelikli hale gelmesi, konut satış trendlerini etkileyebilir.