Türkiye genelinde mart ayında konut fiyatlarının reel anlamda ilk kez gerilediği belirtiliyor. Satılık daire fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak %5.1 oranında düşüş yaşadı. Ancak kiralarda ise artış eğilimi devam ediyor.

Konut Piyasası

Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, konut piyasasının kendi kendini düzenlediğini ifade ederek, yaşanan gerilemenin iki ana nedenine dikkat çekiyor. Kiraz'a göre, birincisi piyasanın kendi dinamiklerine uyum sağlaması, ikincisi ise büyükşehirler ile taşra şehirleri arasındaki fiyat farkı.

Kira Talebinde Azalma

Kiralık konut fiyatlarında yaşanan artışın yerini durgunluğa bıraktığına dikkat çeken Kiraz, bu durumun konut kiralamak isteyenler için fırsat olabileceğini belirtti. Büyükşehirlerde ev sahibi olma hayali zorlaşmış durumda.

2025 Beklentileri

Avukat Sinan Keskin, 2025 yılında konut piyasasında yeniden bir canlanma öngördü. Keskin'e göre, bu dönemde Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine girmesiyle birlikte konut talebinde artış yaşanabilir. Ayrıca kentsel dönüşüm süreci de bu artışı tetikleyebilir.

Amasya'da hayvana eziyet! Bakanlık olaya el attı: 5 gözaltı Amasya'da hayvana eziyet! Bakanlık olaya el attı: 5 gözaltı

Sektör Temsilcilerinden Destek Talebi

Sektör temsilcileri, konut piyasasındaki durgunluğa karşı destek talebinde bulunuyor. Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, sektörün kenetlenmesi gerektiğini belirtirken, Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur, artan kira fiyatları ve inşaat maliyetlerinin konut yatırımlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.