ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Program Koordinatörü Prof. Dr. Murat Fahrioğlu, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında planlanan denizaltından elektrik bağlantısı projesinin teknik olarak hazır durumda olduğunu açıkladı. Fahrioğlu, bu projenin Türkiye'den denizaltı elektrik bağlantısı aracılığıyla KKTC'ye enerji sağlamayı amaçladığını belirtti.

Ada şebekelerinin küçük ve izole oldukları için genellikle büyük ana kara şebekelerine bağlantı ihtiyacı duyduklarını ifade eden Fahrioğlu, Türkiye ile KKTC arasında yapılan çalışmalar sonucunda en uygun bağlantı modelinin HVDC-VSC olduğuna karar verildiğini söyledi. Projenin teknik konularının Türkiye Elektrik İletim AŞ ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından detaylandırıldığını ve projenin hazır durumda olduğunu belirtti.

Yaklaşık 85 kilometrelik üç farklı güzergah üzerinde çalışmalar yapıldığını ve farklı senaryolar üzerinde kablo kapasitesi üzerinde çalışıldığını belirten Fahrioğlu, denizaltına kablo serme işleminin en meşakkatli kısım olduğunu ifade etti.

Fahrioğlu, Türkiye'nin kurulu gücü ve kaynak çeşitliliği sayesinde yenilenebilir enerji oranını artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Türkiye'nin Avrupa'ya bağlı üç hat ile bağlantılı olduğunu ve sağlıklı bir şekilde hidroelektrik santrallere sahip olduğunu vurgulayan Fahrioğlu, Türkiye ile KKTC arasındaki bağlantının teknik, ekonomik ve çevresel açıdan büyük kazançlar sağlayacağını söyledi.

''Kadın öğretmenlerimize biber gazı dağıtacağız...'' ''Kadın öğretmenlerimize biber gazı dağıtacağız...''

KKTC'deki elektrik şebekesinin ada ülkesi olması ve bağlantı seçeneklerinin sınırlı olması nedeniyle sorunlu olduğunu belirten Fahrioğlu, Türkiye ile yapılacak elektrik bağlantısının KKTC'ye sağlayacağı katkıları anlattı. Bu bağlantı sayesinde KKTC'nin Türkiye'ye ve dolaylı yoldan Avrupa'ya bağlanabileceğini ve elektrik kalitesinin artacağını ifade etti. Ayrıca, projenin yenilenebilir enerji miktarını artıracağını ve sistemdeki güvenliği sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, pazartesi günü ilk yurt dışı ziyareti kapsamında KKTC'nin başkenti Lefkoşa'ya gitmişti. Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gündemlerindeki tüm konuları ayrıntılarıyla ele aldıklarını belirterek, "Bunların içerisinde şüphesiz ki elektrik sorunuyla ilgili Türkiye'den kablo yoluyla Kuzey Kıbrıs'a elektrik naklinin sağlanması en önemli adımımız olacaktır. Bununla artık Kuzey Kıbrıs'ta elektrik kesintileri gibi bir sorun kalmayacaktır." açıklamasında bulunmuştu.