Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin federasyon odaklı çözüm önerilerine sert bir yanıt verdi ve federasyon masasına bir daha oturmayacaklarını açıkladı. Ayrıca, gündemdeki diğer meseleleri de değerlendirdi:

KKTC Başbakanı Üstel'in Resti

KKTC Başbakanı Üstel, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporu'nu eleştirerek Türkiye'yi haksız suçlamalarla suçlamak istediklerini ve bunu kabul etmediklerini belirtti. Aynı zamanda Avrupa Birliği'nin (AB) KKTC'deki askeri varlığı "işgalcilik" olarak göstermeye çalıştığını reddetti.

KKTC'nin federasyon odaklı çözüm önerileri için uzun süre masada olduğunu ancak artık Rumların oyununa gelmeyeceklerini ve federasyon masasına oturmayacaklarını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Arapça ve Audi A8 Tartışmaları Hakkında Açıklamalarda Bulundu Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Arapça ve Audi A8 Tartışmaları Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Rum tarafının adadaki nimetlerden tek başına faydalandığını ve KKTC'yi terk etmeleri için çabaladıklarını ifade etti. KKTC'nin Annan Planı'na "evet" dediğini ancak Güney Kıbrıs'ın "hayır" dediğini ve buna rağmen Güney Kıbrıs'ın ödüllendirildiğini belirtti.

KKTC'nin Azerbaycan İle İlişkileri

Azerbaycan'ı KKTC'nin ikinci kardeş ülkesi olarak tanımlayan Üstel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in KKTC bayrağının ülkesindeki etkinliklerde dalgalanacağı açıklamasının KKTC halkını ve hükümetini mutlu ettiğini belirtti.

İki toplumun turizm, eğitim, ekonomi ve kültürel aktivitelerde daha fazla bir araya gelmesini istediğini ve Azerbaycan'ın KKTC'yi tanıması konusundaki adımların önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Sorunu ve İzolasyonlar

KKTC Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda KKTC'nin tanınması çağrısının heyecan verici olduğunu ve KKTC'deki izolasyonların sona ermesini istediklerini ifade etti.

GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis'in BM Genel Kurulu'ndaki açıklamalarını eleştirerek, Rum liderin KKTC'yi ve Kıbrıs Türk halkını tanıması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve KKTC arasındaki yakın ilişkilere vurgu yaparak, Türkiye ile işbirliği projeleriyle altyapı iyileştirmeleri ve asrın projelerini gerçekleştirdiklerini belirtti.