Singapur, vatandaşlara düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla ödüllü bir program başlattı. Singapur Ulusal Kütüphane Kurulu tarafından yürütülen sistemde, her gün en az 15 dakika kitap okuyan katılımcılara sanal para veriliyor.

Bu ay uygulamaya alınan programda günlük okuma süresini tamamlayan kişiler 20 sanal para kazanıyor. Sisteme bir gün içinde yalnızca tek okuma seansı kaydedilebiliyor.

MEBİ takvimi belli oldu: İlk YKS denemesi 21-27 Eylül'de
MEBİ takvimi belli oldu: İlk YKS denemesi 21-27 Eylül'de
İçeriği Görüntüle

Katılımcının gerçek para ödülüne ulaşması için toplam 1.000 sanal para biriktirmesi gerekiyor. Bu miktar, 1 Singapur doları değerinde ödüle karşılık geliyor.

Ödül için 50 günlük okuma gerekiyor

Sistemin kurallarına göre 1.000 sanal paraya ulaşmak için en az 15 dakikalık 50 günlük okuma seansının tamamlanması gerekiyor. Okuma kayıtları hükümete ait internet sitesi üzerinden sisteme işleniyor.

Programın temel verileri şöyle:

  • Günlük gerekli okuma süresi: En az 15 dakika

  • Günlük kazanılan miktar: 20 sanal para

  • Ödül için gereken toplam: 1.000 sanal para

  • Gerekli okuma süreci: 50 gün

  • Kazanılacak ödül: 1 Singapur doları

Programla kitap okuma alışkanlığının artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda konsantrasyon, eleştirel düşünme ve hayal gücünün desteklenmesi amaçlanıyor.

Singapur Ulusal Kütüphane Kurulu Başkanı Melissa Tam, düzenli okuma alışkanlığının küçük ve sürdürülebilir adımlarla geliştirilebileceğini belirtti. Tam, insanların gün içinde çok sayıda içerik, bilgi ve uyarana maruz kaldığını ifade etti.

Günlük 15 dakikalık hedef belirlendi

Melissa Tam, insanların herhangi bir anda yüzlerce haber başlığına erişebildiğini, video izleyebildiğini ve farklı konularda kısa özetler okuyabildiğini aktardı. Bu nedenle programda başlangıç için basit bir hedef tercih edildi.

Vatandaşların otobüste, öğle arasında veya yatmadan önce günde 15 dakika kitap okuması teşvik ediliyor. Program, okuma sürecini oyunlaştırılmış bir ödül sistemiyle düzenli hale getirmeyi amaçlıyor.

Uygulamanın oluşturulmasında sosyal medya kullanımına yönelik endişeler de etkili oldu. Singapur’da yapılan yakın tarihli bir araştırmada sosyal medya bağımlılığı ve “doomscrolling”, gençlerin karşılaştığı yaygın sorunlar arasında gösterildi.

“Doomscrolling”, özellikle olumsuz içeriklerin uzun süre kontrolsüz biçimde takip edilmesi olarak tanımlanıyor. Singapur yönetimi, gençlerin sosyal medya kullanımından doğabilecek olumsuz etkileri azaltmak için günlük kullanım süresinin sınırlandırılması gibi seçenekleri de değerlendiriyor.

Daha önce yürüyüş yapanlara da ödül verildi

Singapur’da davranışları teşvik etmek amacıyla ödül sistemlerinden daha önce de yararlanıldı. Fiziksel aktiviteyi artırmayı hedefleyen bazı programlarda yürüyüş yapan vatandaşlara market kuponları verildi.

Günlük adım hedeflerini tamamlayanlara da çeşitli ödüller sunuldu. Kitap okuma programında da benzer bir teşvik modeli uygulanıyor.

Singapur’daki öğrenciler okuma performansında da üst sıralarda yer alıyor. 15 yaşındaki öğrenciler, 2025 PISA okuma değerlendirmesinde en yüksek performansı gösterdi.