Havaların ani değişimleri sonucunda araç ile ilgili birtakım önlemler almak gerekiyor. Özellikle kar yağışı sonralarında alınması gereken bazı önlemler, araçların ömrünü de uzatmayı sağlayacaktır. Özellikle soğuk havalarda araçların istenen ısıya ulaşıp çalışması için daha devirli çalışması ve güç harcamanın artması biliniyor. Bunlar yakıt tüketimini de arttırırken birtakım çözüm alternatifi mümkün.


Kış mevsiminde akaryakıt harcama oranında artış
Soğuk havalar ile birlikte akaryakıt harcama oranlarında artış görülmektedir. Araçlar soğuk havada dururken bu etki nedeni ile çalışma konusunda da daha fazla zaman ve efor harcıyor. Aracı belirli bir süre boyunca rölanti halinde bekletmek gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor. Hem dizel hem de benzinli araçların ısı seviyesinin 70-90 derece olduğu bilinmektedir. Bu ideal çalışma ısısı dikkate alındığında kışın bu ısıya çıkması çok daha fazla zaman almaktadır ve yüksek devir tercih edilmektedir. Bu nedenle aracı 20 saniye kadar çalışırken beklemek ve parçaların tamamı yağlandıktan sonra hareket etmek oldukça önemlidir. Soğuk havada lastik hava basıncı düşeceğinden, lastik basıncını da sıklıkla kontrol edilmeli.
Anında gaza basmamak gerek
Aracın çalıştırıldığı anda direkt gaza basılması durumunun kışın daha riskli oluyor. Bu durum motora zarar verirken aracın birçok parçasını da olumsuz etkileyebiliyor. Aracın daha hızlı ısınması için yapılsa da uzun vadede zararlara sebep olabilir. Aynı zamanda yakıt tüketimini de arttırmakta.