Evi kentsel dönüşümü kapsayan vatandaşlara devletin verniş olduğu kira desteklerine zam yapıldı. Yapılan bu yenilikle İstanbul için aylık destek miktarı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseldi. Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de ise 3 bin lira olan kira desteği yeni yılda 4 bin 500 liraya çıktı. Diğer illerde ise 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında olan kira yardımı da 3 bin ila 3 bin 750 lira olarak kaydedidi.

Tahminleriyle Ünlü Analist İslam Memiş Altın Hakkında Konuştu! Tüm Yatırımcıları Etkileyecek Tahminleriyle Ünlü Analist İslam Memiş Altın Hakkında Konuştu! Tüm Yatırımcıları Etkileyecek

KİRACILARIN HALİ
Konut sahiplerine aylık olarak kira desteği verilirken, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı bulunanlar) defaten ödeme sağlanacak. Kiracılara, yer aldıkları ildeki iki kira bedeli kadar bir kere olmak üzere ödeme alabilecek. Sınırlı ayni hak sahiplerine ise illerine göre tutarlar değişse de 15 bin ila 27 bin 500 lira arasında destek ödemesi aktarılacak. Risk barındıran yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında ise en fazla 48 ay kira yardımı paketi oluşturulacak.


Çok eski binalarda oturan  yüzbinlerce ailenin heyecanla araştırma yaptığı kampanyada herkesin merak ettiği sorular yanıtlandı.

1. Kampanyada destek miktarı maliyete göre değişecek mi, sabit mi olacak? 
Hürriyet'ten haberine göre;

İstanbul’da her binanın yeniden inşaa edilmesinde maliyetler çok farklı rakamlara ulaşıyor. 2 milyon TL maliyeti olan da var 1.5 milyon TL olan da. Ancak destek miktarı maliyete göre değişmeyecek. Yarısı Bizden kampanyası ile her bağımsız bölüm için toplamda 1.5 milyon liralık destek ödemesi yapılacak.



2. Kredi ödemeleri ne zaman başlayacak, faiz oranı nasıl değerlendirilecek? 
Söz konusu kampanyada, 100 bin lirası kira desteği olmak üzere 800 bin lira hibe, 700 bin lira da uygun şartlarda kredi uygulaması yapılacak. Kredilerin ödemesine evler bittikten sonra başlanacak, ilk yılı faizsiz uygulanacak. Geride kalan yıllarda kredi maliyet oranı TÜFE’nin yarısı kadar değerlendirilecek. Mesela TÜFE yüzde 60 ise yıllık maliyeti yüzde 30 olacak.

3. Yeni evleri kim yapıyor? 
Kampanya ilk açıklandığında TOKİ yer almıştı. Ancak bakanlığın kaynaklarına göre, yeni dönemde vatandaş evini kendisi yenileme fırsatı olacak. Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm gibi uygulamalarla vatandaş özel sektörle anlaşarak sürece adım atılacak.

4. Kimler hibe alabilecek? 
Kentsel dönüşüm yasası incelendiğinde rezerv alanda, riskli alanda bulunan ve riskli yapı kararı olan yapılar destek oluşturulabilecek. Vatandaş ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhidi söyleyecek, kamu inşaat seviyesine göre aşama aşama ödeme yapması gerek. Dönüşüm için hak sahiplerinin yüzde 50+1 anlaşma oranına ulaşması yeterli olsa da hibe için yüzde 100 uzlaşı sağlanması isteniyor.

5. Kiracılara destek alacak mı? 
Mevcutta İstanbul’da dönüşüm kapsamında kiracılara bir kere olmak şartıyla 7 bin lira ödeme sağlanacak. Yarısı Bizden’de ise farklı bir yol izlenmesi gündemde. 100 bin liralık kira desteğinin evde ikamet edene ödenmesi üzerinde çalışılıyor. Konu hakkında henz net bir şey açıklanmadı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM RAKAMLARI
6 milyon: Ülkedeki riskli bağımsız birim sayısı (konut, dükkân, ofis)

2.2 milyon: Bugüne kadar dönüşen bağımsız birim sayısı

480 milyar TL: 2012’den bu yana dönüşüme ayrılan kaynak

400 bin: Dönüşümü süren bağımsız birim sayısı

1.5 milyon: İstanbul’daki riskli birim sayısı


YARISI BİZDEN KAMPANYASI 
"Yarısı Bizden" fırsatı ile İstanbul'da her bir bağımsız bölümün yenilenmesi için;

700 bin lira hibe

700 bin lira kredi

100 bin lira da tahliye desteği olmak üzere Toplam 1,5 milyon lira destek alacak.