Kira beyannamesi verme süreci başladı ve milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiriyor. Kiracılar da bu sürece dahil edilerek, kira bildirim formu ile beyanname verme işlemine katılabilecekler. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan bu yeni uygulama ile vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amaçlanıyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yeni Anayasa İçin Tarih Verdi! Beklenenden de Yakın TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yeni Anayasa İçin Tarih Verdi! Beklenenden de Yakın

Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabilecekler veya e-Devlet şifresi ile gerekli bilgilere erişim sağlayabilecekler. Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarının karşılaştırılması sağlanacak ve vergi denetimi daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecekler. Beyannamelerin 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında verilmesi gerekiyor.

Ödemeler ise Dijital Vergi Dairesi'nden veya mobil uygulamadan anlaşmalı bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri ile PTT şubelerinden yapılabilir. Vergi ödemeleri taksitlendirilebilecek ve birinci taksit 1 Nisan'a, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar ödenebilecek.