Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye genelinde kira artış hızındaki düşüş beşinci ayına girdi. Kira fiyatlarındaki artış hızının, azalan kiralık konut talebiyle birlikte beş aydır düşüş trendinde olduğu belirlendi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından sahibinden.com'un ilan verileri üzerinden hazırlanan "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" raporuna göre, ekimden kasıma kadar olan dönemde reel kira fiyatları artış hızı ülke genelinde ve üç büyük ilde azaldı. Bu yavaşlama eğilimi, ülke genelinde, İstanbul'da ve İzmir'de son beş ay, Ankara'da ise son dört aydır devam ediyor.

Trafikte Çıkan Tartışma Kanlı Bitti! Ailesinin Gözü Önünde Öldürüldü Trafikte Çıkan Tartışma Kanlı Bitti! Ailesinin Gözü Önünde Öldürüldü

Raporda, reel kira fiyatlarındaki yıllık artış hızı oranının ülke genelinde yüzde 18,3'e, İstanbul'da yüzde 9,3'e, Ankara'da yüzde 60,1'e, İzmir'de ise yüzde 34,1'e gerilediği ifade edildi. Cari kira fiyat artış oranlarının da yavaşladığı belirtilerek, ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatının 128,4 TL olduğu bildirildi. İstanbul'da bu rakam 166,7 TL, Ankara'da 116,7 TL, İzmir'de ise 141,2 TL olarak ölçüldü.

Türkiye genelindeki reel kira endeksinin temmuz ayından itibaren azaldığına dikkat çekilen raporda, ekimden kasıma kadar olan dönemde ortalama reel kira fiyat endeksinin 5,1 puan azalarak 174,3 olduğu kaydedildi.

Kasım ayında ülke genelinde kiralık konut ilan sayısında yüzde 4,1, İstanbul'da yüzde 2,7, Ankara'da yüzde 3,2, İzmir'de ise yüzde 5,3'lük bir azalma yaşandığı belirtildi. Aynı dönemde kiralık konut talebinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 oranında bir gerileme olduğu görüldü.